Contre diplomatice pe Facebook: Viktor Orban vs. MAE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 iulie 2015

Viktor OrbanPremierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, a postat o serie de fotografii cu simboluri ale așa-numitului „Ținut Secuiesc” și „Ungariei mari”, după ce a participat, sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tușnad. Ministerul Român al Afacerilor Externe a reacționat declarând că mișcarea lui Orban este complet inacceptabilă, în condițiile în care totul a venit la doar o zi după ce s-a pronunțat pentru „relații eficiente” româno-ungare.

Viktor Orban a postat pe propria pagină de Facebook câteva fotografii făcute în zona în care s-a desfășurat Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tușnad. Printre imaginile difuzate de Viktor Orban din zona vizitată sunt unele cu insigne metalice și de lemn ale „Ungariei mari” și ale așa-numitului „Ținut Secuiesc”.

„Aveți un nou președinte, am înțeles acest lucru, și că se întâmplă tot felul de lucruri, că se transformă peisajul politic în România, cu tunete și fulgere. Am înțeles acest lucru, dar sperăm că, după aceste schimbări politice, după rearanjarea peisajului politic din România, n-o să mai fie încărcată relația dintre Ungaria și România cu acele lucruri care au încărcat-o după 2012”, a afirmat Orban, exprimând dorința „revenirii” la o relație „normală”, întrucât aceasta este importantă atât pentru români, cât și pentru maghiari.

„Nu știu dacă se va întâmpla acest lucru, dacă există, totuși, o dorință foarte clară de partea română, de partea celor care fac politica externă a României, să se revină la relația normală, eficientă care a existat până în 2012. Noi nu știm dacă politicienii români, dacă cei responsabili pentru a face această politică externă, vor să reluăm relația. Pentru că noi, Ungaria, spunem că această relație nu ar fi trebuit să se strice după 2012, pentru că această relație este importantă pentru România, pentru Ungaria deopotrivă, pentru comunitatea maghiarilor din România, pentru maghiarii din Ungaria și pentru români. Deci, eu cred că trebuie, bunul simț indică faptul că trebuie să ne reîntoarcem la o relație eficientă între România și Ungaria”, a spus premierul Orban Viktor.

 

MAE reacționează

Promovarea de către premierul ungar, Viktor Orban, a simbolurilor Ungariei Mari și ale Ținutului Secuiesc, la doar o zi după ce s-a pronunțat pentru „relații eficiente” româno-ungare, este complet inacceptabilă, precizează MAE.

„Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism și s-a pronunțat în favoarea unei relații eficiente româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari și ale Ținutului Secuiesc”, se arată într-o reacție a MAE, postată tot pe Facebook.

Mai mult, Ministerul român al Afacerilor Externe arată că o astfel de atitudine „nu contribuie nicidecum la eficientizarea relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, așa cum își propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar”.

„Atâta vreme cât partea ungară nu dovedește neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiți de comun acord de România și Ungaria în documentele sus-menționate, relația bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată și construită pe încredere reciprocă. România – în ce o privește – este deschisă și dorește ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu acești parametri, în beneficiul cetățenilor celor două țări, ca state membre ale UE și aliați în NATO”, conchide MAE.

 

Ponta, despre postări: „jignitoare” și „inacceptabile”

Premierul Victor Ponta s-a referit, luni seara, la postările de pe Facebook ale premierului conservator al Ungariei, Viktor Orban, calificându-le „jignitoare” și „inacceptabile”. „Mie mi se pare că atitudinile domniei sale, nu ca prim-ministru, ci ca lider politic, sunt jignitoare la adresa României și inacceptabile între două țări prietene”, a declarat Victor Ponta la Antena 3.

Premierul este de părere că Viktor Orban își permite să se comporte astfel pentru că în România sunt oameni care îl laudă: „Viktor Orban face așa ceva pentru că sunt în România oameni care îl laudă. Ia întrebați-o pe dna Macovei (…) Întrebați-l pe Blaga ce crede.” Ponta a ținut să menționeze că Orban, care „nu e doar ofensator, ci și provocator”, i-a făcut recent un compliment, spunându-i că se înțelegea bine cu Guvernul până în 2012. „Faptul că Orban spune că cu mine nu se înțelege bine, că îi vrea pe PDL-iști, este un compliment”, a spus premierul român.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!