Controale fiscale mai dure

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 iunie 2014

Impactul negativ generat asupra bugetului prin reducerea CAS, calculat la 4,8 miliarde lei pe 2015, va fi acoperit, potrivit Guvernului, printre altele, din sume atrase prin controale la persoane fizice cu venituri mari, dar şi cu surse din străinătate şi prin recuperarea debitelor cu noua Lege a insolvenţei.

Pentru a obţine mai mulţi bani la buget, Guvernul va relansa campania de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din străinătate, relevă proiectul de lege pentru reducerea CAS obţinut de Mediafax.

Alte surse pe care Guvernul le ia în calcul pentru a compensa, anul viitor, impactul negativ sunt îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii şi prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate.

Proceduri simplificate

Alte măsuri sunt continuarea simplificării accesului contribuabilului la propriul dosar fiscal prin crearea posibilităţii de accesare a informaţiilor privind propriile obligaţii fiscale (SMS, e-mail) şi a plăţii electronice a acestora  (card, SMS) către Trezorerie, continuarea simplificării declaraţiilor fiscale, precum şi dezvoltarea declarării electronice, implementarea procedurilor şi dezvoltarea unui sistem informatic pentru realizarea schimbului automat de informaţii cu statele membre UE începând cu anul 2015.

Guvernul consideră, în acelaşi timp, că modificările survenite asupra Legii insolvenţei vor permite recuperarea debitelor curente şi diminuarea volumului arieratelor şi se bazează la încasări suplimentare pe finalizarea demersurilor necesare organizării activităţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Pentru acest an, impactul negativ va fi compensat din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii (aşa-numita taxă pe stâlp).

Reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de către contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, a afirmat premierul Victor Ponta.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!