Controale în hipermarketurile din toată ţara

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 martie 2014

Peste 3,4 tone de mezeluri au fost retrase din magazine şi au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei, în cadrul unor controale în toată ţara, după depistarea unui salam alterat, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

ANPC a iniţiat, săptămâna trecută, un control în toată ţara care a avut ca obiect verificarea calităţii unor produse alimentare (salam feliat ambalat în vid, capete de salam în vid, dar şi alte mezeluri), ca urmare a unei sesizări a unui consumator din judeţul Timiş privind un salam feliat ambalat în vid ce prezenta semne evidente de alterare.

Astfel, în doar două zile, au fost verificate peste 16.500 de kilograme de produse din carne de la 222 de operatori economici, marea majoritate magazine, dar şi firme de ambalare. Din cantitatea controlată, au fost oprite definitiv de la comercializare, fiind improprii consumului uman, peste 3.400 de kilograme de produse şi oprite temporar de la comercializare 2.400 de kilograme. Amenzile aplicate totalizează 370.000 de lei.

Inspectorii ANPC au constatat nereguli la trei firme, din judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu, care ambalau salam produs într-o altă ţară UE, care era comercializat sub diferite mărci. Potrivit reprezentanţilor autorităţii, produsul era adus în ţară în bune condiţii, dar ambalarea era necorespunzătoare, ducând la alterarea produsului, iar termenul de valabilitate al produsului ar fi fost prelungit de firma de ambalare.

Inspectorii au găsit inclusiv produse ambalate fără elemente de identificare, ceea ce a condus la concluzia că sunt nesigure şi la scoaterea lor de la comercializare, neconcordanţe între datele produsului original şi cel feliat, capete de salam la care lipsea data durabilităţii minimale, precum şi produse care aveau pe ambalaj steagul românesc, deşi proveneau din UE, fiind doar ambalate în ţară.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!