Controale la bănci

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 iulie 2015

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) efectuează controale tematice la toate băncile care au în portofolii credite în franci elvețieni, dar și la celelalte implicate în procese, a declarat președintele autorității, Marius Dunca.

„Avem un control tematic la operatorii financiar-bancari. Dacă nu ne-au primit să fim prezenți la negocieri (cele organizate de AURSF împreună cu reprezentanții debitorilor în franci elvețieni – n.r.), ne primesc sigur ca organ de control. Mi-aș dori să-mi permită legea să le suspend activitatea de creditare către persoane fizice. Caut în legislație portița care-mi permite acest lucru”, a afirmat Dunca la o conferință de presă organizată împreună cu Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC), după finalizarea negocierilor cu băncile pe tema creditelor în franci elvețieni.

ANPC va verifica dacă „măsurile de reglare a deficiențelor” au fost luate de către instituțiile de credit, iar acestea să dovedească cum au soluționat problemele clienților. Președintele autorității a precizat că băncile nu au venit cu nicio măsură în sprijinul debitorilor, potrivit Mediafax.

Controalele au loc la toate băncile care au oferit credite în franci elvețieni și la toate celelalte cu care ANPC are procese.

 

„Își bat joc de români”

„Avem decizii definitive care nu sunt puse în aplicare. Chiar își bat joc de români, chiar nu vor să înțeleagă că românii sunt în imposibilitatea de a-și plăti creditele și de a ajunge în stradă cu familiile. La nivel de declarații, toți operatorii financiar-bancari sunt ași, dar când să pună în aplicare măsurile declarate…”, a spus Dunca.

El a punctat că autoritatea mai are circa 300 de dosare în instanță împotriva băncilor și încă patru dosare în curs de depunere, adăugând că va comunica mai multe detalii după finalizarea controalelor tematice.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!