Controale mai stricte la aeroporturi

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 februarie 2014

Toate aeroporturile din Uniunea Europeana au de la 31 ianuarie echipamente speciale pentru controlul lichidelor din bagajul de mana, atat la plecare, cat si la transfer, anunta Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).

„Incepand cu data de 31 ianuarie 2014, pe aeroporturile din Uniunea Europeana, atat la plecare, cat si la transfer, lichidele, gelurile si aerosoli aflate in bagajul de mana al pasagerilor, care se incadreaza in urmatoarele categorii: lichide, aerosoli, geluri achizitionate din magazinele de tip duty free din aeroporturi sau de la bordul aeronavelor, ambalate in pungi speciale, prevazute cu elemente de probare a integritatii, sigilate, numite STEB (Security Tamper Evident Bag); medicamentele si produsele necesare unor diete speciale, inclusiv alimentele pentru bebelusi, vor putea fi transportate doar dupa ce au fost supuse controlului de securitate”, se arata intr-un comunicat transmis de CNAB si citat de Mediafax.

Altfel spus, pe langa controlul obisnuit al bagajului de mana, pasagerii vor fi obligati sa prezinte, la solicitarea personalului de securitate, recipientele cu lichid, pentru a fi supuse unui control suplimentar, efectuat cu echipamente speciale, au explicat, pentru Mediafax, reprezentantii CNAB.

„La efectuarea controlului, personalul de securitate poate solicita pasagerilor o dovada a autenticitatii produselor sau deschiderea recipientelor in care se afla lichidele si poate refuza transportul acestora. Singurele lichide, aerosoli si geluri care vor putea fi transportate, in continuare, fara restrictie, in bagajul de mana, sunt cele aflate in recipiente individuale de maximum 100 ml si amplasate intr-o punga de plastic transparenta, resigilabila, al carei volum nu trebuie sa depaseasca un litru”, a mai precizat CNAB.

Toate recipientele si produsele ce contin lichide vor trebui, astfel, scoase din bagajele de mana si prezentate separat la controlul de securitate.

Echipamente speciale

CNAB pune la dispozitia structurilor responsabile de efectuarea controlului de securitate echipamente speciale pentru controlul lichidelor. Acestea vor fi amplasate pe filtre dedicate, pe care pasagerii le vor putea identifica cu ajutorul signalisticii sau a personalului aeroportuar.

Aceste metode de analiza a lichidelor, aerosolilor si gelurilor cu echipamente speciale la controlul de securitate din aeroporturile comunitare au ca scop ridicarea treptata a restrictiilor privind transportul acestor produse in bagajul de mana, pentru cresterea gradului de confort al pasagerilor, proces care urmeaza sa fie finalizat in 2016. Pana atunci, celelalte lichide, geluri si aerosoli care nu se incadreaza in categoriile mentionate vor putea fi transportate doar in bagajul de cala.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!