Controale medicale obligatorii pentru femei

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 31 martie 2014

doctor_radiografie

Mamografia

În SUA, o politică guvernamentală recomandă femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani să-și facă mai rar ecografii la sâni, de teama diagnosticelor false și a biopsiilor inutile. În cazul femeilor de peste 50 de ani cu risc scăzut de îmbolnăvire, se recomandă o mamografie o dată la doi ani de zile.

Totuși, experții medicali și organizațiile care luptă împotriva cancerului nu sunt de acord cu această politică. Dacă ai antecedente de astfel de îmbolnăviri în familie, se recomandă ca, după vârsta de 40 de ani, să faci o mamografie o dată pe an, să vorbești cu medicul despre riscul îmbolnăvirii și să-i spui ce probleme ai cu sânii.

Examinarea dermatologică

Peste un milion de americani vor fi diagnosticați cu cancer de piele anul acesta, spun statisticile oficiale. Cea mai bună modalitate de a descoperi problema din timp și de a o trata cât încă se mai poate este să mergi la dermatolog o dată pe lună, pentru a analiza orice pată sau aluniță suspectă. De asemenea, poți cere o examinare anuală completă de la medicul tău, ca să eviți vizitele lunare la dermatolog.

Controlul oftalmologic

Dacă porți ochelari sau lentile de contact, este absolut necesar să mergi la oftalmolog o dată pe an. Dacă nu ai nevoie de ele, tot trebuie să mergi, pentru a verifica acest lucru. Femeile sunt mai predispuse la probleme de vedere decât bărbații, deoarece prezintă un risc mai mare de declanșare a sindromului de ochi uscat, o boală oftalmologică autoimună.

Audiograma

În general, audiogramele sunt examene medicale la ureche, recomandate anual femeilor de peste 50 de ani, vârstă la care auzul începe să slăbească. Totuși, dacă mergi zilnic cu căștile date la maximum în urechi, s-ar putea să ai nevoie mai devreme de el.

Examenul dento-parodontal

Pe lângă cele două vizite la stomatolog pe care trebuie să le faci anual, ar fi bine să faci și un examen dento-parodontal, pentru a depista din timp riscurile de apariție a cariilor, a gingivitelor și a infecțiilor. Practic, această vizită la medic te va ajuta să-ți dai seama de problemele ascunse ale danturii tale.

Verificarea nivelului tirotropinei (TSH)

Dacă ai deseori frisoane, te simți obosită, ești constipată și iei în greutate, ar putea fi vorba despre simptomele unei hipotiroidii. Pentru a afla asta, trebuie să-ți verifici nivelul TSH-ului, printr-o analiză de sânge care îți va indica dacă nivelul tirotropinei este unul scăzut.

Analizele de sânge

Verificarea nivelului colesterolului este recomandată o dată la cinci ani, atunci când ai peste 20 de ani. De la 40 de ani în sus, este bine să-ți verifici anual glicemia și nivelul colesterolului, deoarece acestea sunt principalele cauze care duc la atacuri cardiace și diabet.

Testul Papanicolau

Indiferent de istoricul vieții sexuale, testul Papanicolau se face începând cu vârsta de 21 de ani o dată la trei ani. Rostul acestui examen medical este verificarea semnelor apariției unui eventual cancer cervical. La fel ca și în cazul mamografiilor, testul Papanicolau se face o dată la trei ani doar în cazul femeilor care nu au antecedente ale bolii în familie. Cel mai bine este să vorbești cu medicul tău, pentru a vedea cât de des ar trebui să îți faci tu acest control.

Colonoscopie

Colonoscopia reprezintă examinarea colonului cu ajutorul unei microcamere, după o anestezie locală, pentru a identifica eventualele chisturi sau formațiuni canceroase ale colonului. Examinarea este recomandată persoanelor de peste 50 de ani, care ar fi bine să o facă o dată la 10 ani sau mai des, dacă sunt găsite chisturi.
Dacă ai o istorie a acestei boli în familie, ar fi bine să îți faci mai des colonoscopiile.

Screening pentru depresie

Un simplu test anual pentru descoperirea depresiei ar trebui să facă parte din viața fiecărei femei, având în vedere că una din patru femei este diagnosticată cu această boală. Doctorul îți va pune o serie de întrebări despre cât de bine dormi, dacă ești nervoasă sau dacă ți-ai pierdut interesul pentru activitățile tale preferate.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!