Controale medicale obligatorii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 mai 2014

doctor_patient

Pacienţii asimptomatici până la 39 de ani vor trebui să facă o vizită la medicul de familie cel puţin o dată la trei ani, iar cei peste 40 de ani, în fiecare an. Măsura este prevăzută în pachetul de servicii medicale de bază care a fost aprobat de Guvern şi care pune accentul, potrivit ministrului Nicolae Bănicioiu, pe prevenţie.

Prin acest proiect de act normativ, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale şi pachetului de servicii de bază, precizează Ministerul Sănătăţii.

„Este o măsură importantă pentru sistemul de sănătate şi pentru toţi românii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază în interesul pacientului. Pachetul de bază aduce ca noutate prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face prevenţie, lucru care va ajuta atât starea de sănătate a cetăţenilor acestei ţări, dar şi întreg sistemul de sănătate”, spune ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat de Mediafax. 

În vigoare de la 1 iunie

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie. „Punem un accent important, în premieră, pe prevenţie. Introducem pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani, prezenţa anuală la medicul de familie”, precizează Bănicioiu.

Tot anual vor merge la medicul de familie persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt. 

Noi teste

Referitor la asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal, cât şi în pachetul de bază, pentru supravegherea gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV. De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boală cronică de rinichi.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital.

Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private).

Pentru protecţia şi asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asiguraţi, a fost revizuită lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază, fiind introduse o serie de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron. 

Servicii stomatologice

Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă. Şi în pachetul minimal, pentru neasiguraţi, se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgenţă. Acest pachet va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

În contextul prevenţiei la nivelul sistemului medical prespitalicesc, care ar duce la reducerea numărului de internări, Ministerul Sănătății precizează că a fost mărită finanţarea pentru asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate, pentru specialităţile clinice şi paraclinice.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!