Control ANAF la Astra Asigurări

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 martie 2014

dan adamescu 2ANAF a iniţiat un control inopinat la Astra Asigurări, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG ca administrator special. Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Surse oficiale din ANAF au declarat agenţiei Mediafax că instituţia a iniţiat deja procedurile de control, în urma sesizării ASF privind suspiciuni de fraudă fiscală în cadrul societăţii de asigurare.

ASF a anunţat, anterior, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, cea mai mare companie de asigurări din România, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca administrator special.

KPMG va trebui să iniţieze, „în regim de urgenţă”, procedurile legale de majorare a capitalului social până la un nivel care să permită societăţii respectarea cerinţelor de solvabilitate şi lichiditate şi să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor faţă de creditorii de asigurări. Activitatea de verificare, inventariere şi instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgenţă.

Pe parcursul acestui proces, companiei îi va fi interzis să efectueze investiţii în valori mobiliare și imobiliare, cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat/certificate de trezorerie. De asemenea, se va interzice înstrăinarea bunurilor şi/sau activelor societăţii de asigurare, fără aprobarea prealabilă a ASF.

În replică, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitură „de tip mafiot”, incalificabilă, care va genera un şoc internaţional uriaş. Adamescu susţine că ASF blochează preluarea subsidiarei din România a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra. De asemenea, omul de afaceri a anunţat că va contesta în justiţie decizia ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Astra.

Preşedintele ASF, urmărit penal

Pe de altă parte, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat „protejarea frauduloasă” a intereselor SC Carpatica.

Preşedintele Băsescu a declarat că cere Parlamentului revocarea „imediată” a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este „o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă”, atacând totodată salariile din instituţie.

Premierul Victor Ponta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF, deoarece patronul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.

Şeful Executivului a mai declarat că ordonanţa care plafona salariile din ASF la nivelul celor din BNR a fost evident eludată, Guvernul neluând în calcul că trebuie să redacteze actul într-o formă care să prevadă clar că acest nivel include şi premiile.

În replică, ASF a transmis că salariile conducerii instituţiei nu trebuie să reprezinte o surpriză pentru preşedinte, premier şi parlamentari, instituţia considerând că informaţiile privind câştigurile fac parte din presiunea publică pe care au dorit-o persoane care ar fi preferat ca ASF să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!