CONTROL DE LA FISC

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 1 aprilie 2012

Recuperarea unei parti din sumele retinute sub forma de taxe de-a lungul unui an financiar este doar un drept, nu o obligatie. Iar solicitarea acestor bani se dovedeste a fi de multe ori un proces relativ complicat…

Aplicatia de Tax Return premergatoare recuperarii banilor presupune declararea veniturilor realizate si cheltuielilor efectuate de-a lungul unui an si sustinerea acestor cifre cu documente si acte doveditoare. Urmeaza apoi calcule contabile si, in final, completarea formularelor in scris sau prin mijlocirea internetului. Doar dupa parcurgerea riguroasa a acestor pasi, constructorii romani din Regatul Unit se pot gandi si la bani.

Iar lirele sterline trimise intr-un tarziu de functionarii de la HMRC pot aduce multumire si satisfactie doar acelora care s-au straduit de-a lungul intregului an financiar, dovedind in plus o oarecare disciplina, putin spirit analitic, responsabilitate si moderatie…

In schimb, cei care au incercat sa profite de sistemul fiscal britanic si au ravnit la bani pe care nu ii merita pot avea probleme… Pentru ca, in fiecare an, inspectorii HMRC declanseaza mii de investigatii, care se finalizeaza uneori cu amenzi, penalizari, sanctiuni si chiar pedepse penale…

 

 

Din „tainele” investigatiilor fiscale

 

Incheierea fiecarui an financiar britanic in 5 aprilie constituie pentru cei mai multi romani din Regatul Unit o data tentanta si riscanta in acelasi timp. Ea poate aduce fiecarui constructor, care a muncit constant, sute sau chiar mii de lire sterline, bani recuperati din taxele platite statului timp de 12 luni. Dar poate marca si momentul declansarii unor investigatii fiscale severe si suparatoare pentru unii romani care au profitat de legislatia britanica solicitand sume care nu li se cuveneau.

HMRC, institutia guvernamentala de administratie fiscala in Marea Britanie, verifica in fiecare an corectitudinea a numeroase declaratii privind veniturile realizate de lucratorii self-employed. Intre 6 aprilie 2010 si 5 aprilie 2011, numarul investigatiilor lansate de inspectorii institutiei a crescut cu aproximativ 30% fata de perioada anterioara, dupa cum remarcau anul trecut mai multi tax adviser-i romani care isi ofera serviciile conationalilor lor la Londra. Iar pentru cei care au obtinut din recuperarea taxelor bani care nu li se cuveneau, legea e aspra. Ei vor trebui sa inapoieze integral statului respectivele sume si vor plati si amenzi care pot fi intre 20% si pana la 100% din valoarea banilor insusiti incorect…

 

Controale intamplatoare?

„Investigatiile HMRC sunt o chestiune extrem de serioasa”, spun specialistii website-ului britanic QCK.com, specializat in sfaturi si consultanta referitoare la finantele personale. Ei arata cum o ancheta amanuntita efectuata de inspectorii de la fisc pot afecta grav activitatea oricarei companii LTD. In acelasi timp, un control privind veridicitatea veniturilor si cheltuielilor raportate de un self-employed pe parcursul unui an financiar dureaza mult, se face detaliat si este iscoditor. „Daca persoana verificata a incercat deliberat sa ascunda anumite informatii si investigatorii afla, urmeaza sanctiuni financiare sau chiar pedeapsa cu inchisoarea”, avertizeaza cei de la portalul QCK.com, parte a companiei britanice Business Data International, infiintata in 1992.

Cele mai multe investigatii sunt declansate atunci cand cei de la HMRC au motive sa creada ca unele date cuprinse in aplicatia de Tax Return nu sunt reale sau sunt eronate. Poate fi vorba de o reclamatie ori sa existe neconcordante intre cifrele declarate si alte informatii. Sau bilantul contabil a fost trimis cu intarziere, dincolo de termenele legale prevazute in acest sens…

Multi dintre lucratorii self-employed ce ajung sa fie investigati de inspectorii HMRC in fiecare an sunt alesi aleatoriu. „Circa 15.000 de persoane care trimit pentru prima data aplicatia de Tax Return in Marea Britanie fac obiectul controalelor fiscului in fiecare an”, se mai specifica pe QCK.com.

Mai intai, reprezentantii HMRC trimit celor investigati o instiintare scrisa a declansarii controlului. De obicei, aceasta scrisoare informativa nu contine explicatii referitoare la motivatia declansarii procesului de verificare a documentelor.

Daca au suspiciuni despre corectitudinea informatiilor continute intr-o aplicatie de Tax Return, inspectorii sunt obligati sa inceapa investigatia in termen de maxim un an de la 31 ianuarie – data limita fixata pentru depunerea bilantului contabil pentru anul financiar anterior. Actiunea de control odata declansata nu are o durata determinata prestabilita. Sunt investigatii care pot sa se intinda si pe durata a 24 de luni.

„Investigatiile HMRC se pot dovedi operatiuni complexe care, de multe ori, depasesc puterea de intelegere sau capacitatea de a gestiona situatia a persoanei self-employed care devine obiectul controlului. In astfel de situatii, specialistii recomanda apelarea la serviciile unor tax adviser-i experimentati. In acest fel, consecintele nefaste ale unui control fiscal pot fi diminuate”, recomanda reprezentantii QCK.com.

 

Tehnici de investigare

Cele mai multe investigatii sunt efectuate strict de catre inspectorii fiscali de la oficiile locale HMRC. Acestia au pregatire profesionala de specialitate si experienta necesara pentru a gestiona asemenea activitati de control. Ei stiu ce date si documente sa verifice si folosesc anumite tehnici specifice, recunoscand cu usurinta tertipurile uzuale pe care cei controlati le folosesc pentru a le insela vigilenta.

Totusi, indiferent de rezultatele controlului, investigatorii sunt obligati sa respecte principiile confidentialitatii datelor la care au acces. Iar in procesul de investigare pot fi implicate numai anumite persoane, ca tax adviser-ii sau contabilii, si acestea doar cu acceptul celui controlat. In plus, ei pot cere informatii suplimentare in folosul derularii investigatiei de la fosti angajatori sau contractori, ca si de la furnizori de materiale, bunuri si servicii, colegi de munca sau asociati.

Chiar daca nu au obligatia de a dezvalui motivul declansarii controlului, investigatorii furnizeaza in general detalii referitoare la zona specifica de interes a verificarilor.

Atunci cand se dovedeste ca suspiciunile lor au fost generate de simple omisiuni neintentionate strecurate de lucratorul self-employed in propria aplicatie de Tax Return, procedura de control se poate restrange. In astfel de situatii, inspectorii de la fisc obisnuiesc sa le ceara celor controlati sa raspunda la cateva intrebari lamuritoare si sa furnizeze documente care sa sustina greseala neintentionata.

Lucrurile se complica mult mai mult, atunci cand se dovedeste ca cel verificat a incercat sa se sustraga de la plata obligatiilor sale fiscale in raport cu statul britanic. Atunci, acesta va fi pus sa plateasca toata suma datorata administratiei fiscale si va trebui sa suporte in plus alte penalizari sau sanctiuni.

Totusi, in cazul nedeclararii unor venituri reprezentate prin sume de bani minore, investigatorii vor recurge la simpla verificare a informatiilor lipsa prin cateva apeluri telefonice si solicitand documente lamuritoare.

Daca fraudele realizate sunt mari, in sume ce pot depasi 50.000 de lire sterline, de pilda, reprezentantii HMRC pot prelungi perioada de investigare si incep sa culeaga date suplimentare implicand companii bancare, contabili si tax adviser-i in scopul definitivarii actiunii de control.

Cand controalele scot la iveala procedee complexe de fraudare, inspectorii fiscului solicita interventia suplimentara a Biroului de Investigatii Speciale al HMRC. Acesta este corpul superior de control al institutiei fiscale britanice.

——————————

„Fiecare roman care a lucrat ca self-employed in Regatul Unit pe perioada unui an financiar ar trebui sa pastreze timp de 6 ani toate documentele corespunzatoare declaratiei pe venit depuse la administratia fiscala britanica. Pentru ca HMRC are dreptul sa investigheze pe oricine, timp de 6 ani ulterior depunerii unei aplicatii pentru Tax Return, putand face concomitent verificari asupra declaratiilor pe venit ale unei persoane, corespunzatoare mai multor ani financiari.”
Un tax adviser roman din Londra

—————————-

 

 

Cauze ale investigatiilor fiscale

 

Declaratiile false ale unei persoane in propria aplicatie Tax Return, serviciile de consultanta acordate de contabili neautorizati sau rau-intentionati si furtul de identitate sunt principalele motive care duc la declansarea investigatiilor de catre administratia financiara britanica.

Anual, numerosi romani ajung sa aiba de-a face cu investigatiile inspectorilor de la fisc. Cauzele acestora sunt multiple si complexe. Cateva romance care lucreaza in Marea Britanie ca tax adviser-i au fost de acord sa faca conationalilor lor cateva recomandari pe baza experientelor cu care se confrunta la sfarsitul fiecarui an financiar.

 

Nu totul se recupereaza

Investigatiile fiscului si consecintele negative ale acestora asupra unor romani se datoreaza in numeroase cazuri convingerii acestora ca recuperarea integrala a taxelor platite de-a lungul unui an financiar este un drept. Asa cred multi dintre romanii care lucreaza in constructii sub sistemul Construction Industry Scheme (CIS) care prevede retinerea lunara a unor taxe in valoare de 20% din veniturile realizate.

„Romanii ar trebui sa se desprinda de mitul pe care zvonacii l-au impamantenit – printre cei care lucreaza in constructii si le sunt platite taxele prin CIS – ca este dreptul lor sa isi recupereze toate taxele platite sau ca este ceva normal sa isi recupereze o mare parte din ele, de fiecare data”, spunea una dintre tinerele romance care a ajuns tax adviser la Londra.

„I-as sfatui pe romanii care lucreaza ca self-employed in aceasta tara sa aiba asteptari mai realiste in ceea ce priveste recuperarea taxelor”, apreciaza o alta romanca care a acumulat experienta lucrand in acelasi domeniu. Ea mentiona in acest sens ca „exista printre romani o concurenta nesanatoasa in ceea ce priveste aceasta chestiune, de genul «prietenul meu a avut £1.500 taxe platite si le-a recuperat pe toate – cum se poate ca eu, care am £6.000 taxe platite, sa nu recuperez macar cat el, ba mai imi spuneti ca mai trebuie sa si platesc?». Este o atitudine des intalnita.” Cei care gandesc asa trebuie sa stie ca nu intotdeauna cei care au recuperat multe taxe se vor si bucura de ele. Este posibil oricand intr-o perioada de 6 ani sa li se deschida o investigatie si atunci, daca nu vor avea documente care sa justifice cele declarate la inchiderea de an financiar, vor trebui sa returneze taxele primite, sa plateasca diferenta corespunzatoare, plus dobanzi si amenzi pentru declaratii false, avertizeaza romancele specializate in consultanta financiara.

 

Cazuri si necazuri…

 „In cazul in care persoana self-employed a lucrat in sistemul CIS, fiscul are o situatie exacta a veniturilor sale brute si a taxelor platite de catre o companie pentru fiecare subcontractor in parte. Daca veniturile declarate de o persoana sunt mai mici decat ceea ce HMRC are deja in sistem, ei vor dori sa stie de ce. De aceea, este extrem de important ca fiecare subcontractor sa aiba o situatie exacta a veniturilor si taxelor platite de catre companie, pentru a evita viitoare neplaceri”, ne-a precizat anul trecut una dintre romancele care lucreaza intr-un birou specializat de servicii financiare din Londra.

Alti romani ajung in ipostaza de a fi investigati „datorita tentatiei de a-si pune increderea in diferiti asa-zisi contabili neautorizati, care le vor calcula taxele dupa ureche, fiindca nu au o pregatire profesionala in domeniu. Iar acestia, in cele mai multe cazuri, nu mai pot fi contactati odata ce au fost platiti. Sunt practic niste oportunisti, nu practica preturi fixe si nu le ofera clientilor o consiliere corecta si completa. Ei isi incurajeaza clientii chiar sa recupereze sume care nu li se cuvin, deoarece ii vor taxa cu procentaj din suma recuperata. Si ca atare, cu cat clientii vor recupera mai mult, cu atat vor avea si ei castigul mai mare”, a declarat o angajata a altei companii care ofera consultanta pentru aplicatiile de Tax Return.

Ea a adaugat ca a intalnit si situatii mai complicate in care clientii au fost investigati pentru ca nu isi declarasera toate veniturile realizate. „Ceea ce era neobisnuit in cazul lor e ca ei nu stiau de existenta acelor sume – altcineva le luase identitatea si lucrase in paralel pe CIS-ul lor si s-au trezit cu investigatii pentru ca nu declarasera zeci de mii de lire, bani pe care ei nu ii castigasera, dar pentru care li se cerea sa plateasca taxe in locul celor care ar fi fost datori sa o faca.

Au mai fost, de asemenea, clienti care au fost investigati pentru ca in sistemul celor de la Inland Revenue apareau venituri salariale, uneori foarte mari, de la companii pentru care persoanele in cauza nu lucrasera niciodata. Aceste firme, pentru a induce in eroare fiscul, platisera taxe in contul lor de CIS. Si apoi sa nu uitam de cei care s-au trezit ca altcineva recuperase taxe in numele lor, fiind inselati chiar de catre prieteni, de catre cei apropiati, care avusesera acces la documentele lor”, ne-a mai povestit romanca, din propria experienta.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!