CONTROL DE LA FISC

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 1 aprilie 2012

 

Investigati fara vina

 

Si romanii care isi completeaza constiincios si corect aplicatia de Tax Return pot ajunge sa aiba de suferit de pe urma verificarilor efectuate de Her Majesty Revenue&Customs (HMRC). Investigatiile declansate de reprezentantii administratiei financiare britanice nu sunt intotdeauna provocate de relele intentii ale celui ce isi raporteaza veniturile si cheltuielile realizate la sfarsit de an financiar. Uneori, acest gen de probleme sunt provocate de interesele ascunse ale celor care pretind ca vor „sa ajute” in finalizarea procesului de depunere a bilantului contabil.

„De-a lungul anilor ne-am confruntat cu mai multe cazuri in care romanii care au venit sa depuna documentatia necesara pentru a recupera taxe au avut surpriza sa afle ca taxele lor au fost deja recuperate… Din aceasta cauza, am avut cateva cazuri de romani care s-au trezit ca nu mai au ce recupera si chiar ca s-au pornit investigatii serioase impotriva lor, cu toate ca ei nu aveau nicio vina”, a dezvaluit Valentina, tax adviser roman la Londra.

 

Cand vecinii stiu prea multe…

„Imi amintesc de cazul unui roman care a trecut printr-o situatie nefericita in urma cu trei ani, daca nu ma insel”, ne-a relatat Valentina. Barbatul in cauza era de mai multi ani stabilit in Marea Britanie. Lucra in constructii si recuperase bani la sfarsitul fiecarui an financiar. Necazurile sale au aparut „ca urmare a bunavointei unui consatean, cunostinta veche”, care s-a folosit de identitatea sa pentru a beneficia de banii lui. „Acei bani nu au mai fost recuperati nici pana in ziua de astazi, din cate stim noi, iar relatia dintre cei doi s-a deteriorat. Si mai sunt situatiile in care cineva se prezinta in numele altcuiva uzand de acte de identitate falsificate, dar acestea sunt cazuri extreme…

Suntem angrenati fara sa vrem in aceste verificari, fara sa stim ce finalitate vor avea”, a mai povestit Valentina.

Tax adviser-ul roman din Londra a adaugat ca, in cele mai multe cazuri de acest fel, asa-zisii „prieteni binevoitori” prezinta actele de identitate ale cunoscutilor si isi insusesc sume care nu le apartin de drept. Ea crede ca asemenea practici sunt posibile partial datorita sistemului fiscal britanic foarte permisiv, dar si din vina reprezentantilor firmelor care intermediaza recuperarea acestor taxe, in favoarea clientilor care platesc pentru aceste servicii o anumita suma de bani. „De multe ori, firmele care ofera servicii de recuperare taxe nici nu solicita actele de identitate ale clientului, ocupandu-se doar de documentatia necesara pentru aceasta. In plus, clientul nu trebuie sa aiba propriul cont unde sa i se vireze banii, el putand indica un cont oarecare al unei cunostinte. Nici HMRC, institutia britanica prin care opereaza aceste recuperari, nu solicita foarte multe acte doveditoare. Ea declanseaza o investigatie amanuntita asupra contabilitatii clientului doar daca acesta este suspectat”, explica Valentina.

 

„Ajutor” cu… bucluc

D. S. este un alt tax adviser roman care a fost de acord sa dezvaluie pentru Diaspora Romaneasca cateva proceduri utilizate de rauvoitori care, la sfarsit de an financiar, incearca sa profite de banii altora. Ea a relatat doua astfel de situatii, fara a da nume si detalii, pentru a-si proteja clientii si din dorinta de a respecta dreptul acestora la confidentialitatea datelor personale.

„Imi amintesc ce a patit un roman care locuia in aceeasi casa cu alti conationali”, incepe marturisirea tax adviser-ului. „Toti se intelegeau bine si nu isi incuiau camerele in locuinta pe care o foloseau impreuna. Omul a venit sa isi faca taxele si s-a trezit ca acestea ii fusesera deja trimise. Au urmat banuieli, acuze, reconstituiri. Si, in final, s-a aflat ca cel care incercase sa profite era chiar pretinsul prieten al romanului, cel cu care acesta venise impreuna sa solicite completarea aplicatiei de Tax Return”, ne-a marturisit D.S.

„De asemenea, am mai intalnit un caz cu un client roman care a lucrat o vreme pentru un conational. Iar acesta din urma colabora cu o contabila de origine est-europeana. La un moment dat, clientul nostru a incetat sa mai munceasca pentru fostul sau contractor si, in consecinta, a incetat sa apeleze si la serviciile contabilei acestuia. Totusi, in momentul in care a dorit sa isi declare veniturile anuale conform legii, a descoperit ca o aplicatie TR fusese deja inregistrata pe numele sau. Romanul pentru care lucrase initial era singurul care ii stia datele personale si acesta a conspirat impreuna cu contabila est-europeana sa recupereze taxe, atat in numele sau, cat si in numele fratelui sau care lucrase in Marea Britanie doar patru luni si se intorsese in Romania in urma cu un an”, a mai relatat D.S.

„Iar acestea nu sunt neaparat cazurile cel mai des intalnite, ci doar cateva exemple care arata cum oamenii sunt inselati chiar de catre cei pe care ii considera persoane apropiate”, concluzioneaza tax-adviser-ul.

———————————

„Eu am recuperat taxe si cand stateam clandestin in aceasta tara si nu am patit nimic. Dar nici nu m-am lacomit sa solicit returnarea unor sume prea mari, care nu sunt reale. Si asta pentru ca eu cred ca nimeni nu se imbogateste cu o mie-doua; te poti numi bogat doar cand ai sute de mii de lire sterline. In schimb, fiecare dintre noi poate fi investigat oricand pentru ceea ce declara si atunci poate pierde mai mult decat a castigat.
Mi-am depus intotdeauna actele pe 6 aprilie, in prima zi a noului an financiar. Am facut toate raportarile curat, fara sa umflu cifrele in avantajul meu. Au fost ani in care mi s-au restituit din banii retinuti ca impozite in doar cateva saptamani, dar au fost si ani in care a durat mai mult. Totusi, mi-am primit banii de fiecare data, fara probleme.”
C.P., un roman despre avantajele recuperarii taxelor in mod corect

———————————

 

O amenda de £6.000

Nicolae Prodan a platit statului britanic amenzi de 6.000 de lire sterline, fara sa recupereze niciun ban. Totul a inceput in urma cu cativa ani, inainte de 2007, cand o „contabila” romanca i-a promis ajutorul.

„Am gasit o fata romanca la o agentie si m-am dus la ea cu toate actele si cu toata increderea. Pe vremea aceea, eram mai putini romani aici, in Londra si in Marea Britanie, si am fost convins ca o sa ma ajute. Nu stiu ce a facut ea si ce n-a facut, dar stateam linistit ca mi-am indeplinit toate obligatiile si m-am trezit cu o atentionare ca nu mi-am facut inchiderea de an. Am sunat-o imediat pe tanara care stiam ca s-a ocupat de aceasta problema si ea mi-a spus ca agentia pentru care lucra a trimis toate datele despre situatia mea la administratia financiara si ca probabil e o eroare din partea functionarilor britanici. Ba chiar m-a asigurat ca pot sta linistit ca nu mi se poate intampla nimic”, povesteste Nicolae.

Dupa aceasta intamplare, el s-a mutat in Scotia, unde a lucrat pentru mai multi ani in domeniul constructiilor. In 2007, s-a intors la Londra si s-a adresat unei alte agentii romanesti specializata in taxe si impozite. Si atunci au inceput problemele…

„Am prezentat din nou toate actele din care sa reiasa veniturile si cheltuielile mele din ultimii ani. Dar in loc sa recuperez bani, asa cum auzisem ca fac alti romani, mie mi s-a cerut sa platesc o amenda de peste 4.000 de lire sterline. Nu imi venea sa cred, mai ales ca eu stiam ca amenzile pentru neinchiderea unui an financiar sunt de ordinul sutelor, nu a miilor…”. mai spune Nicolae Prodan.

Cand s-a vazut bun de plata, romanul a incercat sa evite aceasta realitate. S-a razgandit in momentul in care a fost instiintat ca suma pe care o datoreaza statului britanic a crescut la peste 6.000 de lire, incluzand penalitati. Si a fost avertizat ca ar putea ajunge in instanta.

„Am platit amenda timp de mai multe luni, in rate lunare de 700 de lire sterline. De-abia in 2009 am terminat cu aceste plati. Macar de m-as fi folosit de banii lor, intelegeam…”, isi incheie marturisirea Nicolae Prodan, fara sa isi ascunda nemultumirea.

 

 

Recomandari impotriva furtului de identitate

 

Cei mai multi romani care muncesc in Marea Britanie sunt neglijenti cand vine vorba de protejarea datelor personale, spun tax adviser-ii la care acestia apeleaza pentru recuperarea taxelor la sfarsit de an financiar. Iata care sunt cele mai importante recomandari facute de reprezentantii companiilor furnizoare de consultanta si servicii in domeniul Tax Return pentru evitarea furtului de identitate si a investigatiilor nedorite:

 • nu aruncati la gunoi nicio scrisoare, document sau notita care contin date personale, decat dupa ce le-ati distrus in prealabil;
 • nu va lasati la indemana documente care sa contina date personale la care ar putea avea acces alte persoane;
 • in cazul in care nu locuiti singuri si impartiti casa cu alte persoane, chiar daca sunt romani, nu dati datele personale nimanui, chiar daca va promit ca va vor gasi un loc de munca;
 • nu trimiteti datele personale prin posta, fax sau e-mail atunci cand presupusi potentiali angajatori va cer acest lucru, fara sa fi avut un interviu initial sau sa va fi intalnit personal cu acestia;
 • nu va incredeti in alte persoane care va promit ajutor in recuperarea taxelor. Chiar daca acestea va trateaza cu respect deosebit si va vor calcula raportul intre venituri si cheltuieli exact dupa dorinta dvs., ele pot face corecturi ulterioare in aplicatia de TR, insusindu-si bani in numele dvs.;
 • nu va pastrati parolele si alte date personale pe un calculator la care au acces si altii, pentru ca acestea pot fi furate, copiate si duplicate;
 •  nu lasati unitati de memorie electronica mobila ca memory stick-urile la indemana nimanui, mai ales daca acestea contin informatii personale;
 • nu trimiteti prin intermediul computerului CV-uri care sa contina data de nastere, adresa completa, numarul de cont bancar sau card ori copii scanate ale unor documente de identitate, mai ales daca acestea sunt si cu semnatura;
 • nu permiteti nimanui sa instaleze programe pe care nu le cunoasteti pe calculatorul propriu si protejati-l cu softuri antivirus;
 • nu va lasati niciodata datele propriilor conturi de e-mail sau ale altor conturi online, atunci cand folositi internetul pe un calculator care nu va apartine;
 • nu permiteti nimanui sa ajunga in posesia propriilor acte de identitate si nici sa acceada la date confidentiale, cum ar fi contul bancar sau elementele de siguranta ale cardurilor;
 • nu trebuie sa lasati pe nimeni altcineva sa va foloseasca CIS-ul pentru a munci, deoarece acest lucru va duce la existenta unor venituri mai mari si deci la ingreunarea posibilitatii recuperarii taxelor;
 • constructorii nu trebuie sa permita nici companiilor sa plateasca mai multe persoane pe CIS-ul lor. Acest lucru este valabil si pentru conturile bancare, care ar trebui sa fie personale si nu folosite si de alti membri ai familiei/prieteni etc. In caz de investigatie, va fi mai greu de demonstrat, uneori chiar imposibil, ca banii respectivi nu sunt parte din veniturile personale.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!