Control suplimentar pe aeroportul din Bruxelles

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 1 aprilie 2016

Bruxel_aeroport Zaventem inchisAeroportul din Zaventem, atacat de teroriști săptămâna trecută, a rămas închis, cele mai multe zboruri către Bruxelles fiind deviate spre Olanda. Miercuri, oficialii aeroportului au pus la punct un sistem provizoriu de acces și au testat în ce măsură pasagerii pot fi îmbarcați în siguranță.

Potrivit TVR, într-o primă fază, prioritate vor avea zborurile transatlantice, pentru cele din Europa rămânând în vigoare rutele deviate prin Olanda. În noua configurație, care implică un nou punct suplimentar de control al accesului pasagerilor, aeroportul din Zaventem nu va putea procesa decât aproximativ 800 de călători pe oră, mult mai puțini decât cei 5.000 pe oră care se îmbarcau pe Zaventem înainte de atentate. O scădere care se cuantifică deja în zeci de milioane de euro pierderi.

Redeschiderea aeroportului din Zaventem nu presupune însă doar dificultăți tehnice, ci și umane, având în vedere că personalul aeroportului are mari probleme în a relua lucrul într-unul din locurile vizate de teroriști. Pentru depășirea situației, autoritățile aeroportului au angajat psihologi care să îi ajute pe angajați să depășească momentul. În caz contrar, sindicatele au anunțat deja că vor intra în grevă până în momentul în care vor primi asigurări că își exercită atribuțiile în siguranță. Mai multe zboruri ale companiei Tarom către Bruxelles sunt în continuare anulate sau deviate către aeroportul din Amsterdam.

 

Olanda știa de atentate cu 6 zile înainte

„În timp ce locuitorii din Bruxelles își plâng morții, tensiunea politică este în creștere. Ministrul de interne și cel al justiției au fost convocați la Parlament pentru a da explicații în legătură cu proasta gestiune a situației. Marți a ieșit la iveală că FBI-ul ar fi transmis date despre antecedentele extremiste ale fraților Bakraoui către Olanda cu 6 zile înainte de atentate”, se arată într-o corespondență a TVR. Informația a fost confirmată chiar de ministrul olandez al justiției, care a declarat în fața Parlamentului că aceste date au fost transmise către Belgia încă de pe data de 17 martie. Fără niciun rezultat însă. În afara unor percheziții soldate cu rețineri și ulterior eliberări din lipsă de probe, autoritățile nu par să avanseze prea mult în anchetă.

Transportul urban a început să funcționeze la capacitate aproape normală, însă accesul la metrou se face controlat, iar numărul stațiilor în care opresc ramele a fost diminuat. De asemenea, și programul a fost scurtat până la ora 19.00. În privința anchetei, lucrurile sunt în continuare neclare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!