Controverse asupra riscurilor consumului de carne

Articol publicat in sectiunea Social pe data 30 octombrie 2015

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un comunicat potrivit căruia carnea roșie și carnea procesată au potențialul de a cauza cancer în organismul uman. Raportul a fost întâmpinat cu nemulțumire de reprezentanții industriei cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este „inadecvat”.

Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) și publicat în Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesată – precum salam și șuncă – în categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer și include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun și gazele de eșapament, informează site-ul publicației The Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Carnea roșie din fripturi și frigărui este considerată „probabil cauzatoare de cancer” – o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scară largă (glifosat).

IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roșie și declanșarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.

 

Asociația Cărnii: „Un studiu fără discernământ”

Asociația Română a Cărnii (ARC) a precizat că studiul OMS care pretinde că preparatele din carne ar fi cancerigene, iar carnea roșie „probabil” cancerigenă face parte din seria studiilor „aruncate pe piață, fără niciun discernământ și fără nicio rigoare științifică”.

„Ne manifestăm indignarea față de ușurința cu care aceste studii sunt aruncate pe piață, fără niciun discernământ și fără nicio rigoare științifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informații alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piață alimentară care și așa este afectată de concurență neloială pe care o fac evazioniștii fiscali”, a declarat președintele ARC, Radu Timiș, într-un comunicat citat de Mediafax.

ARC este de acord că este nociv pentru sănătate consumul de preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizați, nerespectând normele de siguranță alimentară, depozitate impropriu.

„Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, și Asociația Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piață asemenea produse, inclusiv prin susținerea reducerii TVA la carne și preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existența unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români, dar și populația l-au așteptat atâția ani”, afirmă Timiș.

ARC notează că orice exces alimentar poate aduce riscuri la adresa sănătății, dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent, iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!