Controverse pe Legea dării în plată

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 5 februarie 2016

Comisia de buget a Senatului a luat, marți, în discuție Legea dării în plată, dar, la solicitarea reprezentanților băncilor, au decis să amâne cu o săptămână dezbaterile. Reprezentanții băncilor au motivat că nu au avut suficient timp la dispoziție să studieze amendamentele.

La 18 decembrie, președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăți”.

Forma trimisă la promulgare de Parlament a fost criticată și de guvernatorul BNR Mugur Isărescu care declara, la începutul lunii ianuarie, că senatorii și deputații trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv de la Banca Central Europeană, astfel încât legea să îi protejeze pe cei care au credite pentru locuințe și nu alte persoane.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situația în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunță decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale și ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicarea deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanții personali sau ipotecari pentru stingerea creditului. Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunțării hotărârii judecătorești definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului față de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

 

Achizițiile de locuințe, în pericol

Plata unui avans de 35-40% din valoarea unei locuințe, dar și promulgarea în forma actuală a Legii dării în plată, ar avea implicații negative directe, iar achiziția unui imobil ar deveni aproape imposibilă, susține, într-un comunicat, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România (Urbanis).

Asociația afirmă că promulgarea Legii dării în plată de către președintele Klaus Iohannis sau stoparea programului Prima Casă ar avea efecte dramatice, ducând piața imobiliară în perioada crizei imobiliare. Urbanis estimează că de la o creștere a PIB-ului, estimată în anul 2015 la 4%, s-ar putea ajunge la o scădere, precum în 2009, de 7%.

„De menționat că programul Prima Casă ocupă un procent de 80-90% din totalul creditelor acordate pentru achiziția unei noi locuințe. În aceste condiții, legea dării în plată va stopa imediat Programul Prima Casă, va bloca toate proiectele imobiliare în curs, va falimenta o întreagă industrie a construcțiilor și va desființa zeci de mii de locuri de muncă, fără a menționa toate afacerile conexe cu acest domeniu, care vor fi de asemenea foarte afectate”, se arată în comunicatul Urbanis, citat de Mediafax.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!