Conturi bancare pentru toată lumea

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 14 noiembrie 2014

Consiliul Concurenţei vrea transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene privind accesul la conturile bancare. Conform acesteia, instituţiile de credit sunt obligate să ofere o variantă simplificată de cont curent, la preţuri foarte mici, pentru a fi accesibil întregii populaţii.

„Aş vrea să obţin (aprobarea Guvernului – n.r.) să transpunem noua directivă europeană privind accesul la conturi (bancare – n.r.), care obligă băncile să ofere conturi ieftine, cu servicii ieftine, adică o variantă simplificată la cont, la preţuri foarte mici, ca să fie accesibil întregii populaţii. Totodată, actul normativ obligă statul membru să se asigure că există un site de comparaţii al comisioanelor bancare. Aş vrea să reuşim s-o transpunem cât mai repede în legislaţia internă”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la o conferinţă Mediafax.

El a arătat că România are una dintre cele mai reduse rate de răspândire a produselor bancare din Europa, cu un procent foarte mare al populaţiei care nu foloseşte servicii bancare, neavând nici măcar conturi curente.

„Există un efort la nivelul Uniunii Europene să facilităm accesul tuturor cetăţenilor UE la produse bancare. Cred că, în perspectivă, este un lucru bun pentru economia României pe ansamblu, pentru că e important să folosim mai puţin tranzacţiile cash, care facilitează evaziunea fiscală, sunt scumpe, creează şi riscul infracţiunilor şi cred că va fi bine şi pentru bănci”, a spus Chiriţoiu.

Preşedintele CC a punctat că băncile nu sunt „entuziasmate”, acestea considerând reglementările suplimentare ca o îngreunare a activităţii, fie că legislaţia este naţională sau dictată de la Bruxelles, prin directive europene.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!