Conturile lui Ahmetov, blocate!

Articol publicat in sectiunea Stranieri pe data 10 martie 2014

525 mircea lucescuConturile lui Rinat Ahmetov, patronul lui Şahtior Doneţk, au fost blocate de noua putere de la Kiev. Patronul echipei antrenate de Mircea Lucescu este la Londra şi îndeamnă la reforme, dar este în centrul unei investigaţii de corupţie şi fraudă fiscală lansată la Kiev de noul procuror general al țării.

„Blocarea conturilor bancare ale lui Rinat Ahmetov ar însemna finalul pentru regimul Ianukovici. Nu va fi în stare să facă nimic fără bani. Avem nevoie de asta în 24 de ore.”

Acesta este un tweet lansat pe 22 ianuarie de contul oficial al Automaidan, o mişcare din interiorul Euromaidanului, care asigură paza Pieţei Independenţei din Kiev. Ahmetov a ieşit public pentru a îndemna la calm şi a-i ruga pe protestatarii din Ucraina să oprească manifestările violente. Regimul lui Ianukovici a căzut, iar Ahmetov a devenit, brusc, unul dintre numele cele mai controversate din Ucraina.

Ianukovici a fugit din Ucraina, conturile bancare i-au fost blocate de noua putere, în timp ce reşedinţa luxoasă din apropierea Kievului a fost deschisă publicului şi jurnaliştilor, care caută probe împotriva modului în care a guvernat. Dovezile compromiţătoare implică atât fostul guvern de la Kiev, cât şi mulţi oligarhi apropiaţi lui Ianukovici, printre care se numără şi Rinat Ahmetov, principalul finanţator al lui Ianukovici, al cărui nume era menţionat şi de protestatari în mesajul de pe 22 ianuarie.

Problemele lui Ahmetov s-ar putea răsfrânge şi asupra lui Şahtior Doneţk, echipa lui Mircea Lucescu, câştigătoare a şapte titluri de campioană în ultimii 9 ani. Potrivit unor apropiaţi ai antrenorului, Ahmetov ar avea deja o bună parte din conturi blocate de noua putere de la Kiev. Averea sa, cifrată de Forbes la 14,5 miliarde de dolari, începe să scadă vertiginos odată cu pierderea puterii de către Ianukovici.

Patronul lui Şahtior şi-a declarat public sprijinul pentru noul guvern de la Kiev, despre care a spus că are misiunea să construiască un stat puternic, profitând de „enormele resurse ale Ucrainei”. Însă Pravda anunţă că noul procuror general al Ucrainei va investiga fraudele comise de fostul Guvern, condus de premierul Mikola Azarov, în complicitate cu oligarhii protejaţi de fostul preşedinte Ianukovici, în frunte cu Ahmetov. Situație care ar putea complica serios situaţia de la Şahtior, deşi clubul ucrainean se poate autofinanţa fără probleme, având în vedere că a vândut jucători de 67,5 milioane de euro în acest sezon. 


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!