Copenhaga: Intalnire istorica privind clima

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 14 decembrie 2009

Liderii mondiali se întâlnesc între 7 şi 18 decembrie în Danemarca pentru o înţelegere istorică în materie de măsuri luate împotriva schimbărilor climatice. Negocierile sunt însă greoaie, iar lipsa de consens face puţin probabilă semnarea unui acord în cadrul conferinţei, scrie presa internaţională. Din acest motiv, Comisia Europeană a convenit ca liderii statelor membre să se întâlnească la Copenhaga pentru a încerca să stabilească o formă finală a acordului.

Care sunt însă obiectivele statelor membre UE în ceea ce priveşte schimbările climatice? Principalul obiectiv la Copenhaga ar urma să fie luarea unor măsuri pentru ca temperaturile globale să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius. Tratatul ar urma să conţină toate elementele din planul de acţiune Bali. Acordul se vrea unul ambiţios, bazat pe date ştiinţifice şi care să oblige ţările membre să ia măsuri drastice împotriva încălzirii globale. Uniunea Europeană aşteaptă ca acordul să conţină măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon şi măsuri financiare, strategii pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, implementarea rapidă a acestor măsuri, dar şi prevederea că măsurile prevăzute de protocolul de la Kyoto să fie continuate şi urmate de măsuri suplimentare.

Țările semnatare se vor obliga să reducă emisiile de carbon cu 30% faţă de nivelul din 1990, până în 2020. Statele membre UE se obligă în afara acordului să reducă emisiile de carbon cu cel puţin 20% faţă de nivelul stabilit şi să îşi atingă scopul prin pachetul pentru climă şi energie. În ceea ce priveşte măsurile financiare, este necesară implementarea rapidă a unor planuri pentru ajutorarea ţărilor sărace, în aşa fel încât acestea să poată începe lupta împotriva schimbărilor climatice pe termen scurt (2010-2012).

Costul pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările dezvoltate este de 22-50 de miliarde de euro pe an până în 2020, potrivit obiectivelor stabilite de UE. Contribuţiile vor fi împărţite în funcţie de nivelul de emisii de carbon al fiecărei ţări şi în funcţie de PIB. Toate ţările, în afară de cele mai puţin dezvoltate, ar trebui să contribuie pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

 

Componenţa tratatului

Țările semnatare trebuie să cadă de acord asupra componentelor cheie ale tratatului şi să se asigure că aceste prevederi sunt implementate. Printre acestea se află o procedură pentru codificarea contribuţiilor fiecărei ţări, ţintele privind reducerea emisiilor de carbon în cazul industriilor de transport maritim, aviatic şi pe uscat.

Acordul va trebui să conţină şi cadrul de acţiuni pentru adaptarea la schimbările climatice, un cadru pentru reducerea emisiilor cauzate de despăduriri şi promovarea conservării şi a managementului durabil al pădurilor. Vor trebui stabilite şi rolul şi modul de funcţionare a pieţelor de emisii de carbon şi se urmăreşte reformarea mecanismului pentru dezvoltare curată şi stabilirea unor mecanisme pentru piaţa sectorială de emisii de carbon. UE doreşte stabilirea unui cadru pentru grăbirea cooperării în domeniul tehnologiei, dar şi perioada în care va fi valabil acordul. Se urmăreşte şi înăsprirea regulilor de monitorizare, raportare şi verificare a acţiunilor.

 

Continuarea protocolului de la Kyoto

Implementarea elementelor cheie a acordului ar trebui să înceapă imediat după conferinţă, cu acordarea de sprijin financiar şi elaborarea planurilor pentru reducerea emisiilor de carbon. Vor trebui implementate şi cadrele de acţiune. Vor trebui să înceapă pregătirile pentru implementarea mecanismelor de piaţă a emisiilor de carbon şi raportarea emisiilor din sectoarele cheie ale ţărilor dezvoltate şi vor trebui realizate inventare ale zonelor împădurite.

Acordul de la Copenhaga trebuie să cuprindă o strategie de luptă împotriva schimbărilor climatice, iar aceasta este construită ţinând cont şi de prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Cadrul privind Schimbările Climatice şi, respectiv, de protocolul de la Kyoto. Uniunea Europeană se aşteaptă ca acest acord să ţină cont de elementele esenţiale ale protocolului de la Kyoto şi să oblige la măsuri suplimentare de reducere a emisiilor de carbon. Acest tratat trebuie să poată fi ratificat universal, în aşa fel încât să scadă şansele ca în vreuna din ţările semnatare măsurile să nu intre în vigoare în aceeaşi perioadă.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!