Copiii ar putea avea propriul avocat

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 martie 2016

Deputatul PNL Andreea Paul a propus înființarea Avocatului Copilului, care să investigheze plângerile depuse de copii sau de alte persoane privind încălcarea drepturilor minorilor, urmând ca proiectul să intre în dezbaterea Parlamentului. Avocatul ar urma să fie numit de Parlament pentru un mandat de 7 ani.

În privința atribuțiilor, Avocatului Copilului ar urma să se ocupe cu promovarea și protejarea drepturilor copilului și monitorizarea respectării drepturilor copilului.

Cea mai importantă atribuție constă în investigarea și soluționarea plângerilor individuale și de grup, făcute de către copii sau orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copilului. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante.

După 12 ani de la adoptarea legislației în domeniu, România încă nu are un mecanism de verificare și monitorizare a implementării prevederilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, se arată în expunerea de motive. La nivel european există 40 de instituții de acest tip.

A cincea parte din populația României este formată din copii. Aproape jumătate dintre copiii din România trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, după datele Eurostat, ceea ce înseamnă că România este pe locul doi în întreaga Europa. Cei mai vulnerabili și expuși sărăciei și marginalizării sunt copii sunt cei din mediul rural și copiii romi.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!