Copiii britanici, o minoritate în şcolile din Regatul Unit

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 10 septembrie 2014

Copiii britanicilor vor deveni o minoritate în şcolile din propria lor ţară începând din anul 2037, iar prezenţa micuţilor asiatici, a celor de origine africană sau est-europeană, va creşte în învăţământul de stat din regat, avertizează un articol apărut în ultimele zile ale lunii august în The Sunday Times. Publicaţia precizează că estimarea se bazează pe date din rapoartele oficiale aflate la dispoziţia Ministerului Învăţământului din Marea Britanie şi ţine cont de perspectivele privind creşterea populaţiei în regat.

 

Cifrele distribuţiei rasiale

Numărul copiilor non-britanici care învaţă în şcolile de pe întinsul Regatului Unit a crescut cu 61% în ultimii 10 ani scurşi până în ianuarie 2014, anunţă cu îngrijorare The Sunday Times. În acelaşi timp, proporţia elevilor albi de origine britanică a scăzut cu 12%, continuă estimările jurnaliştilor aceleiaşi publicaţii.

Mai precis, aproape 1,83 milioane de copii non-britanici erau înscrişi în instituţiile învăţământului de stat din Marea Britanie la 1 ianuarie 2014. Cifra îi include pe elevii de origine asiatică și africană, dar şi pe cei de origine europeană, conform aceluiaşi articol. Numărul acestor categorii de minori se cifra la 1,14 milioane în urmă cu 10 ani, adică la începutul anului 2004.

Raportul mai remarcă împuţinarea copiilor albi de origine britanică, de la 5,4 milioane înregistraţi în 2004, la doar 4,8 milioane, în prezent, conform The Sunday Times.

„Dacă acest ritm de creştere se menţine, copiii albi de origine britanică vor deveni o minoritate în şcolile de pe întinsul Regatului Unit, în următorii 23 de ani. Copiii britanici au devenit deja o minoritate în școlile din Londra, Birmingham sau alte oraşe mari”, se arată în acelaşi articol.

 

Albi vs. negri, britanici vs. non-britanici

Est-europenii sunt consideraţi principala „ameninţare” şi în ceea ce priveşte originea etnică a elevilor care învaţă în Marea Britanie.

Grupul de copii albi de origine europeană ne-britanică manifestă cea mai rapidă rată de creştere, susţine The Sunday Times. „Numărul acestora s-a dublat în ultimii 10 ani, ca urmare a politicii de deschidere a guvernanţilor britanici faţă de statele din estul Europei”, avertizează articolul.

Copiii de origini asiatice reprezintă în prezent minoritatea etnică cea mai numeroasă în şcolile din Marea Britanie, formată din aproximativ 670.000 de elevi. Aceasta este urmată din grupul de elevi de origine africană şi de cea a minorilor de origine europeană ne-britanică. Fiecare dintre acestea numără circa 360.000 de indivizi. Datele statistice prezentate în The Sunday Time mai consemnează prezenţa, în şcolile de stat din Marea Britanie, a unui grup de 320.000 de persoane format din copiii de origine mixtă.

„Situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare, având în vedere că există păreri conform cărora politicile educaţionale puse în practică la nivel naţional sunt menite să îi sprijine pe copiii care provin din diferite minorităţi etnice. Aceasta duce la diminuarea performanţelor copiilor albi de origine britanică”, se concluzionează în articolul din The Sunday Times.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!