Copiii cu părinți în străinătate, fără card de sănătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 octombrie 2014

medic

Reprezentanţii medicilor de familie susţin că toată populaţia, inclusiv neasiguraţii şi copiii, ar fi trebuit să aibă cardul de sănătate. Ei se întreabă cum se va rezolva, de pildă, situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară sau nu sunt asiguraţi.

„Am semnalat de mai multe ori că există nenumărate neclarităţi

în privinţa cardului, dar acestea nu au fost soluţionate. Copiii nu au card şi se va folosi cardul părinţilor. Încă nu se ştie, însă, cum se va rezolva situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară sau dacă părinţii sunt neasiguraţi sau în situaţia în care copiii sunt instituţionalizaţi”, se arată într-un comunicat remis Mediafax de Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

„La fel de neclară e situaţia gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) şi care nu vor avea card. Cum vor fi rezolvate urgenţele pacienţilor neasiguraţi, dacă nici ei nu au card? Ce facem dacă pacientul îşi pierde cardul şi are doar o adeverinţă (adeverinţa nu poate ţine loc, tehnic vorbind, de card). Considerăm că toată populaţia ţării, nu numai asiguraţii, ar fi trebuit să aibă cardul de sănătate”, se mai atrage atenția în comunicat.

 

Atac la CNAS

De asemenea, cele două organizaţii se declară „serios preocupate de afirmaţiile recente ale conducerii CNAS, privind cardul de sănătate, afirmaţii care reprezintă presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor medicilor de familie”.

Referitor la cumpărarea cititoarelor de card, reprezentanţii SNMF şi FNPMF precizează că medicii de familie îşi vor cumpăra cititoare de card, „aşa cum şi-au cumpărat imprimante laser, programe de cabinet, semnături electronice, tonere şi hârtii nenumărate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete”.

Medicii de familie susţin, însă, că aceste cititoare „nu costă 5 euro, aşa cum a spus reprezentantul CNAS”, ci „mult mai mult dacă dorim să nu se strice din prima zi (blocând astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), după cum şi mentenanţa acestora implică unele costuri”.

„Respingem sugestiile nepotrivite ale conducerii CNAS prin care pacienţii sunt sfătuiţi să-şi aleagă medicul de familie în funcţie de data achiziţionării cititorului de card, şi nu cum este firesc, după competență, reputaţie, disponibilitate!”, se mai susţine în comunicat.

Punctul de vedere al organizaţiilor medicilor de familie vine după ce preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, în 9 octombrie, că medicii de familie vor fi obligaţi, în baza unui ordin, să cumpere cititoare pentru cardurile de sănătate, iar serviciile care nu vor fi validate prin card nu vor putea fi decontate.

Distribuirea cardurilor de sănătate a început la 19 septembrie, primele ajungând la asiguraţii din Capitală.

Cardul va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent, susţine CNAS.

Cardul de sănătate primit acasă de asigurat, prin poştă, este inactiv. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!