Copilaş slovac, deportat

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK pe data 4 iunie 2015

benjamin-transferat

Mama copilului de numai şase luni l-a abandonat pe Benjamin la naştere. Asistenţa socială britanică a avut grijă de el până acum, însă a luat hotărârea de a-l trimite pe acesta în ţara părinţilor. Decizia este salutată de slovaci.

Bibiana Stranska, mama copilului, o tânără slovacă de 25 de ani, a rămas însărcinată, probabil cu un alt slovac, şi a dat naştere unui băieţel, Benjamin. Cum totul a fost o surpriză neaşteptată şi nedorită, Bibiana a abandonat băieţelul.

Asistenţa socială britanică l-a luat pe Benjamin în primire şi, la şase luni de la naşterea băieţelului, a luat decizia de a-l transfera pe acesta autorităţilor slovace. Benjamin nu are cetăţenie britanică pentru că, încă din 2006, pentru ca un copil cu părinţi veniţi din UE să poată primi la naştere automat cetăţenia britanică ar trebui ca măcar unul din cei doi părinţi să poată dovedi o rezidenţă continuă în UK de minimum cinci ani şi n-a fost cazul la Benjamin.

Mama copilului, care lucra în Liverpool ca şi ospătăriţă și îi plăceau ieşirile la club, n-a vrut să renunţe la distracţiile tinereţii din cauza sosirii timpurii a unui copil. Iniţial, ea a încercat inclusiv să ascundă părinţilor starea ei.

După ce copilul, deja la şase luni, a fost deportat în Slovacia, Bibiana s-a reîntors la ea în ţară şi încearcă acum, cu sprijinul părinţilor ei, să obţină custodia băieţelului.

Ştirea vine în contextul în care autorităţile lituaniene au cerut anul acesta în câteva cazuri similare transferarea unor copii de naţionalitate lituaniană pentru a fi îngrijiţi la ei acasă, aproape de familia apropiată, nefiind de acord cu darea lor spre adopţie unor familii britanice.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!