Corecţiile estetice, plătite de asigurat

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 martie 2014

Asiguraţii vor plăti din propriul buzunar fertilizarea in vitro, corecţiile estetice, internarea în saloane de lux şi asistenţa medicală la cerere, prevede proiectul de hotărâre privind aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru pentru 2014-2015. Proiectul este în dezbatere publică până la 7 aprilie.

Potrivit proiectului, o serie de servicii nu sunt decontate din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unităţile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz.

Este vorba despre serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive, asistenţa medicală la locul de muncă, asistenţa medicală a sportivilor, unele servicii medicale de înaltă performanţă şi unele servicii de asistenţă stomatologică, altele decât cele prevăzute în norme. De asemenea, asiguraţii vor plăti pentru serviciile hoteliere cu grad înalt de confort, pentru corecţiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepţia reconstrucţiei mamare prin endoprotezare în cazul intervenţiilor chirurgicale oncologice, dar şi pentru unele medicamente, materiale sanitare şi tipuri de transport, altele decât cele prevăzute în norme.

De asemenea, FNUASS nu poate fi accesat pentru serviciile medicale şi eliberarea actelor medicale solicitate de autorităţile care, prin activitatea lor, au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor, şi nici pentru eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguraţilor,

Tot asiguraţii vor plăti pentru: fertilizarea in vitro; asistenţa medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap; contravaloarea unor materiale necesare corectării văzului şi auzului şi contribuţia personală din preţul medicamentelor, a unor servicii medicale şi al dispozitivelor medicale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!