Corina Crețu, confirmată pentru Comisia Europeană

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 4 septembrie 2014

Corina Crețu a fost confirmată de Jean-Claude Juncker, președintele desemnat al Comisiei Europene, drept propunere a României pentru funcția de comisar european, afirmă surse de la Bruxelles, citate de Ziare.com.

Potrivit acestor surse, europarlamentarul PSD, care este și vicepreședinte al Parlamentului European, ar urma să primească portofoliul Politicii Regionale, urmând să gestioneze politica de coeziune și fondurile europene, informează gândul.info. Dacă informația se va confirma, Dacian Cioloș va pierde funcția de comisar pentru Agricultură, pentru care a fost susținut public atât de președintele Traian Băsescu, cât și de premierul Victor Ponta, ca primă opțiune.

„Astfel, în locul unui tehnocrat, România va trimite în Comisia Europeană un politician care nu are deloc experiență în domeniul pe care îl va gestiona, unul dintre cele mai importante”, mai scrie sursa citată.

După ce Jean-Claude Juncker își dă acordul oficial, guvernul Ponta trebuie să demareze procedurile pentru audierea Corinei Crețu, conform Legii 273/2013 privind cooperarea dintre Parlament și Executiv în problematici de afaceri europene.

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la plecarea la Reuniunea Extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, că Guvernul a trimis două propuneri fără ca Parlamentul să-i audieze pe candidați. Mai mult, șeful statului s-a plâns că a aflat de la Bruxelles de cele două nominalizări și a acuzat Guvernul că încalcă legislația internă, pentru că cele două persoane propuse pentru funcția de comisar european nu au fost audiate în Parlament. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, i-a răspuns lui Traian Băsescu, spunând că nu se poate, potrivit regulamentului intern al Parlamentului, ca persoanele nominalizate la o funcție de comisar să fie audiate înainte ca una dintre acestea să fie acceptate de Juncker și înainte ca țara noastră să primească un portofoliu.

Economist de profesie, Corina Crețu este europarlamentar din anul 2007. Ea a fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al Președinției pe vremea lui Ion Iliescu, iar în prezent este membru în Adunarea Parlamentară a OSCE, precum și în Comisia pentru Politică Externă a Senatului României.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!