Corina Crețu vrea mai multe fonduri europene folosite

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 octombrie 2014

cretu 1Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, precizează că are trei priorităţi în mandatul său: negocierea programelor operaţionale, creşterea absorbţiei fondurilor europene, prin transferul de bune practici din state precum Polonia către ţări ca România, şi o simplificare a birocraţiei. Noua CE, condusă de Jean-Claude Juncker, a primit votul favorabil al Parlamentului European.

„Sunt onorată şi recunoscătoare pentru votul acordat astăzi (22 octombrie – n.r.) de Parlamentul European, care mi-a încredinţat mandatul Politicii Regionale în noua Comisie Juncker”, a declarat Corina Creţu, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Comisarul român consideră că Politica Regională este „un instrument esenţial” pentru creşterea competitivităţii Uniunii Europene, revenirea la creştere economică şi crearea de locuri de muncă.

„Am trăit cea mai mare parte a vieţii mele într-o ţară care s-a bucurat de o creştere economică impresionantă graţie instrumentelor de pre-aderare ale UE. Am văzut cu ochii mei efectele pe care politicile de coeziune le au asupra vieţilor oamenilor obişnuiţi. Dar, odată cu criza, motoarele economice ale Europei au încetinit, discrepanţele economice dintre regiunile Europei au crescut şi acum trebuie să muncim de două ori mai mult pentru a readuce economia pe făgaşul său şi pentru a genera locurile de muncă atât de necesare în toate regiunile noastre”, a afirmat Creţu.

 

Schimbare „de sus în jos”

Comisarul pentru politică regională dă asigurări că mandatul său nu va fi „unul convenţional”, ci va face reformă, pe principiul „schimbării de sus în jos”.

„Prioritatea noastră absolută astăzi este să facem o treabă bună în negocierea programelor operaţionale care vor determina investiţiile publice europene pentru următorii şapte ani, mai ales în acele regiuni şi ţări care au cel mai mult nevoie de ele. Aceasta este cheia către ieşirea din criză pentru uniune”, a subliniat Creţu.

Ea a spus că nu va fi compromisă calitatea programelor, care trebuie să aibă impact economic. „Avem nevoie să traducem bunele intenţii din acordurile de parteneriat în realităţi operaţionale care pot aduce schimbare. Trebuie să ne asigurăm că proiectele sunt adoptate la timp, fără să compromitem calitatea lor”, a mai spus Corina Creţu.

Aceasta a precizat că noua Comisie va căuta „noi căi pentru a creşte absorbţia fondurilor europene de către statele membre prin transferul de bune practici dinspre state precum Polonia şi Portugalia către state precum România şi Bulgaria”.

Cea de-a doua prioritate a comisarului român constă în folosirea „cu chibzuinţă” a fiecărui euro din bugetul UE. „Pentru a reuşi, avem nevoie ca fiecare stat membru să folosească din plin instrumente financiare inovatoare, cum ar fi împrumuturile şi garanţiile în locul granturilor, pentru a putea finanţa mai multe proiecte, pentru a potenţa investiţiile private şi pentru a crea noi locuri de muncă”, a subliniat Creţu.

Totodată, ea a afirmat că va pune la dispoziţia statelor membre „toată asistenţa tehnică şi instituţională de care va fi nevoie pentru a facilita apariţia unor proiecte de calitate”. Aceasta include diseminarea cât mai largă a bunelor practici, colaborarea inter-regională şi stimularea producerii de propuneri de proiecte relevante.

 

Mai puțină birocrație

Cea de-a treia prioritate se referă la simplificarea procedurilor şi a birocraţiei, „cu păstrarea unei bune gestiuni administrative şi financiare şi unei politici strice de toleranţă zero pentru fraudă”.

„Ştiu că este un obiectiv foarte dificil, dar nu mai vreau să aud că un IMM sau altul nu mai este interesat să obţină finanţările noastre pentru că i se par procedurile mult prea lungi, prea birocratice şi prea greoaie”, a punctat Corina Creţu.

„Preşedintele (Jean-Claude) Juncker a spus că există în Uniunea Europeană un al 29-lea stat membru, cel al şomerilor, majoritatea dintre ei oameni tineri, de care trebuie să fim cu toţii conştienţi în timpul acestui mandat. Vreau să îi asigur că la ei mă gândesc astăzi când îmi suflec mânecile şi mă apuc de treabă”, a conchis comisarul român.

Parlamentul European a aprobat, la 22 octombrie, Comisia condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care îşi începe mandatul la 1 noiembrie.

Juncker a declarat în PE că îşi propune să dea o nouă strălucire proiectului european, deoarece cetăţenii îşi pierd încrederea, avertizând că nu există „o soluţie magică” la provocările economice.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!