Corlățean ignoră 2.000 de petiționari români din UK: NICIO SECȚIE DE VOT ÎN PLUS!

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 noiembrie 2014

Titus-Corlatean

Nicio secție de vot suplimentară nu va funcționa în Marea Britanie la turul II de scrutin al Alegerilor Prezidențiale din 16 noiembrie, a comunicat Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlățean. El a susținut că „este aproape imposibil ca numărul secțiilor de votare să crească în orașele unde mii de români au așteptat la cozi de sute de metri ca să voteze”, invocând „limitele competențelor legale”. Declarațiile au fost făcute în în 7 noiembrie, imediat după „reuniunea de lucru” cu şefii misiunilor diplomatice din anumite state unde s-au înregistrat dificultăţi la scrutinul din 2 noiembrie.

Ambasadorul României în Marea Britanie dr. Ion Jinga, prezent la întâlnire, avea asupra sa propunerile referitoare la patru spații din Londra unde s-ar fi putut organiza noi secții de votare, la inițiativa unor organizați românești din Regatul Unit în colaborare cu instituții britanice. Șeful diplomației românești din capitala Marii Britanii se afla de asemenea în posesia listelor cu aproape 2000 de semnături ale unor români stabiliți în regat care au semnat o petiție pentru deschiderea cel puțin a unei noi secții de vot în metropola de pe Tamisa.

 

Scrisoare din Marea Britanie pentru autoritățile române

Mai mulți reprezentanți ai comunității românești din Marea Britanie s-au deplasat în 6 noiembrie la sediul Ambasadei României la Londra pentru a înmâna ambasadorului Ion Jinga documente prin care se solicită suplimentarea numărului de secții de vot din capitala britanică pentru scrutinul din 16 noiembrie. Cererea a fost însoțită de listele cu semnături a aproape 2000 de români care au sprijinur un astfel de demers, dar și de o scrisoare scrisă de directorul unei școli londoneze care oferea spațiu pentru organizarea unei noi secții de vot.

Redăm mai jos textul parțial al cererii către Ambasadorul României la Londra:

„Stimate d-le Ambasador,

În numele unui grup de români care depun muncă voluntară în rândul comunității române din Londra, s-a înmânat misiunii dumneavoastră astăzi seara (6 noiembrie – n.r.), înainte de întâlnirea d-voastră convocată de MAE la București de mâine, 7 noiembrie, o petiție semnată de peste 1000 de cetățeni români din Londra, prin care cerem amenajarea de secții suplimentare de vot în Londra.
A fost atașată de asemenea, în original și semnată o scrisoare din partea directorului Newman College, în care își desfășoară organizația My Romania Schoolorele de week-end în limba română, prin care oferă spațiu în incinta școlii ca secție de vot pe 16 noiembrie.
Primarul London Borough of Brent, de asemenea este de acord cu amenajarea unei a doua secții de vot în Brent Civic Centre, în condiția în care Consiliul aprobă acest lucru- proces care este în curs.
De asemenea, în estul Londrei s-a mai negociat un spațiu pentru altă secție de votare, în Mayfiled School din London Borough of Redbridge.
(…)
Trimitem o copie a acestui mesaj Secretariatului BEC, reprezentantul ACL în BE48 Străinătate șu d-lui Senator pentru Colegiul Diaspora și Asia Viorel Badea.”

Documentul a fost semnat de Iris Radulian – fondator My Romania Group, Costel Cam, reprezentând aceeași organizație, Gheorghe Mirel Prisăcaru, din partea PPDD UK și Iolanda Costide. Președinte al Comitetului de Inițiativă PNL Londra. Acesta a mai fost însoțit de listele cu peste 100 de semnături ale românilor care au susținut o petiție penntru deschiderea unei secții de vot la Londra. Petiția a fost lansată și online, unde aceasta a acumulat încă 928 de semnături până în 7 noiembrie la 3 pm ora Londrei.

 

Suplimentarea secțiilor de vot – „Imposibil”…

Ministrul de externe Titus Corlățean a promis fluidizarea procesului de vot „cu respectarea acelor exigențe de a descuraja orice tentativă de vot multiplu”, conform DIGI 24, post tv care a transmis în direct declarațiile acestuia.

Oficialul a adăugat că numărul cabinelor de vot va crește până la maximum, adică 7 cabine de vot, acolo unde este nevoie și spațiul o permite și că personalul MAE va completa numărul de membri din secțiile de votare pentru ca numărul ștampilelor să fie egal cu cel al cabinelor de vot.

În plus, „am solicitat președinților birourilor de votare din străinătate că dacă după confirmarea completării mai apar situații de retragere a membrilor să solicite imediat BES aprobarea completării birourilor”, a subliniat ministrul.

Titus Corlățean a răspuns că acum este aproape imposibil ca numărul secțiilor de votare să crească în orașele unde mii de români au așteptat la cozi de sute de metri ca să voteze.

De asemenea, Titus Corlățean a mai spus că programul de votare nu se poate prelungi și a amintit că orarul va fi cel prestabilit: între 7 și 21 ora locală.

Reprezentantul Guvernului Româniai a mai amintit că declarațiile pe propria răspundere vor putea fi descărcate de pe site-urile MAE și BEC – completate de acasă și semnate în fața membrilor comisiei, dar vor fi distribuite și la secțiile de votare pentru cei care nu le-au putut descărca.

Ministrul de Externe Titus Corlățean a făcut declarații în urma întâlnirii cu ambasadorii și consulii din țările în care au fost probleme la votul din primul tur al alegerilor prezidențiale. Mai exact, Germania, Marea Britanie, Austria, Franța, Republica Moldova, Spania și Italia.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

3 pareri la “Corlățean ignoră 2.000 de petiționari români din UK: NICIO SECȚIE DE VOT ÎN PLUS!”

  1. Gheorghe Lautaru Spune:

    De la acest individ arogant chiar nu poti astepta ceva rezonabil pentru ca politica guvernului pontist are un scop precis de a sfida si umili miile de romani din fiecare capitala europeana pentru ca oricum ei stiu ca diaspora voteaza în general cu centru dreapta si atunci fac tot ce e posibil pentru a descuraja prezenta la vot cu ajutorul tacit al BEC si OG care modifica de fiecare data legea alegeri presedintelui romaniei. Eu sper ca de data asta sa vina la vot peste 300000 de alegatori si atunci cu siguranta arogantul Corlatean plus subordonati lachei vor fi nevoiti sa demisioneze daca mitomanul parsiv se tine de promisiune.

  2. raluca Spune:

    Nu ma incalzeste cu nimic demisia lui daca nu putem vota nici de data asta. Ce vom face? Vom pleca umiliti a doua oara sau?…

  3. Adrian Barbaru Spune:

    PORNIM INCA O REVOLUȚIE!

Spune-ti si tu parerea!