Corporatiștii și pensionarii migrează dinspre oraș spre sat

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 iulie 2016

Peste 100.000 de români se mută de la oraș la sat în fiecare an, iar din rural către urban vin cu 27% mai puțini, se arată într-o analiză socio-demografică făcută de Ziarul Financiar.

Plecarea românilor la muncă în străinătate, stresul orașelor și crizele economice accentuează un trend început în 1997: oamenii de la sate preferă să meargă să lucreze în străinătate în loc să accepte o slujbă în oraș și de aceea numărul celor care pleacă din sat în oraș e mai scăzut, în timp ce corporatiștii încep să-și dezvolte mici afaceri sau să-și construiască case la țară.

Această ruralizare nu ajută foarte mult economia, pentru că se înlocuiește, de exemplu, un venit de 6.000 de lei brut dintr-un oraș dezvoltat care se consumă pe credite, combustibil și alimente cu un venit mai redus, în timp ce alimentele de la sate provin din autoconsum, potrivit Mediafax.

Aproximativ 107.000 de locuitori români s-au mutat de la orașe la sate în 2015, în timp ce mai puțin de 78.000 de oameni au plecat de la sate la orașe, arată datele de la Institutul Național de Statistică.

Spre comparație, în 1990 numărul românilor care plecau de la orașe la sate era de patru ori mai mic, în timp ce migrația rural-urban era de șapte ori mai mare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!