Cosmeticele în timpul sarcinii

Articol publicat in sectiunea Femina pe data 9 ianuarie 2015

În perioada sarcinii poţi să foloseşti aproape orice produs cosmetic, dar cu câteva restricţii. În principiu, femeile însărcinate nu vor abuza de produsele antiîmbătrânire bogate în vitamina A. O cantitate prea mare de vitamina A absorbită de piele şi pătrunsă în organism poate provoca malformaţii ale fătului. De asemenea, nu abuzaţi de produsele cu retinol (vitamina A ca atare aflată în cantităţi apreciabile numai în produse de origine animală). În cazul în care folosiţi produse cu retinol pentru problemele cutanate, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră. El va decide dacă tratamentul cu retinoizi vă poate pune în pericol sarcina.

În categoria produselor indispensabile se află cremele antivergeturi, care au în compoziţie vitamina E. De cele mai multe ori, aceste creme sunt recomandate începând cu luna a cincea de sarcină. Femeile nu trebuie să se aştepte însă la efecte miraculoase. Cremele antivergeturi nu vindecă vergeturile deja formate, ci previne apariţia acestora. Citirea cu atenţie a etichetei este esenţială. Vă veţi asigura astfel că aţi ales o cremă fără vitamina A, dar bogată în vitamina E.

Mituri demontate

Femeile însărcinate pot să se vopsească, însă este de preferat să aleagă o vopsea cu o concentraţie mică de amoniac sau chiar fără amoniac. De asemenea, ar trebui evitată folosirea unghiilor false în perioada sarcinii, întrucât afectează unghiile naturale. Efectele se vor vedea în timp, unghiile devenind mai fragile.
În ceea ce priveşte metodele de epilare, nu sunt admise epilările cu laser, pentru că nu s-au făcut studii în acest sens. Aşadar, pentru a evita orice problemă se renunţă la această metodă. Dacă eşti adepta epilării cu ceară, eşti sfătuită să alegi epilarea cu ceară rece, în detrimentul celei calde. Căldura poate provoca o dilatare a vaselor sangvine, ceea ce conduce la apariţia varicelor.

Atenţie la igienă!

Gravidele au sistemul imunitar scăzut, fiind mai expuse riscului unor afecţiuni. De aceea, sunt sfătuite să nu aleagă salonul de cosmetică la întâmplare. Dacă gravida merge să-şi facă manichiura la un salon ar fi indicat să aibă propriile instrumente. În felul acesta, evită pericolul unor infecţii provocate de sterilizarea insuficientă a instrumentarului. Şi încă un sfat: verificaţi, înainte de cumpărare, termenul de valabilitate a produselor cosmetice.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!