Cosmeticele, un pericol pentru sanatate

Articol publicat in sectiunea Femina pe data 14 decembrie 2009

Produsele de înfrumuseţare conţin sute de substanţe chimice toxice pentru organism. Pe bază de plante, cu apă termală sau cu felurite arome de flori ori de fructe, cele mai multe produse cosmetice sunt adevărate amestecuri chimice, spun specialiştii din domeniu.

Femeile folosesc zilnic, în medie, produse de înfrumuseţare şi de întreţinere ce conţin 515 substanţe chimice potenţial dăunătoare, arată un studiu realizat de o companie care produce deodorante.

 

Fabricanţii, obligaţi să declare ingredientele

Conform legislaţiei europene, companiile de cosmetice sunt obligate să afişeze pe ambalaj ingredientele folosite. Totuşi, producătorii „uită” să specifice toate substanţele utilizate pe parcursul procesului industrial.

Şampoanele, gelurile de păr şi loţiunile de corp conţin parabenii, substanţe chimice care au ca scop păstrarea cosmeticelor. Studii recente pun în evidenţă o relaţie de cauzalitate între aceste chimicale şi apariţia cancerului la sân sau a infertilităţii masculine. „În procesul de fabricaţie, substanţele suferă modificări şi devin toxice pentru organism. Acestea ajung, prin piele, în sânge şi se acumulează, provocând afecţiuni”, consideră doctorul Barbara Olioso, specialist internaţional în cosmetice organice.

Fondul de ten şi pudra conţin nichel, metal cu mare potenţial alergic. Astfel, dacă persoana care le foloseşte are un ten sensibil, aplicarea cosmeticelor îi poate provoca alergii severe, care uneori conduc la apariţia unor cicatrici. Oja are un conţinut ridicat de toluen şi formaldehidă, componente chimice ce pot produce reacţii alergice tegumentare. În funcţie de concentraţii, aceste substanţe pot provoca leziuni cutanate roz-roşii şi băşicuţe usturătoare.

 

Industria bio câştigă teren

În ultimii ani, industria cosmeticelor organice a câştigat teren. Conştiente că nu pot renunţa la machiajul zilnic şi la cremele de corp, tot mai multe femei aleg aceste produse bio, considerate mai puţin periculoase pentru sănătate. Conform producătorilor, cosmeticele bio nu au ingrediente sintetice, nu conţin parafină, substanţă care poate inhiba funcţiile naturale ale pielii, şi folosesc doar apă termală şi parfumuri naturale.

Mai mult, plantele folosite sunt cultivate fără pesticide şi, de cele mai multe ori, diferenţele de preţ dintre produsele obişnuite şi cele bio nu sunt semnificative.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!