Costul reţetelor medicale: faceţi economii

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 22 mai 2011

Unele persoane au dreptul la reţete gratuite datorită vârstei lor, veniturilor sau condiţiilor medicale în care se află. Sunteţi îndreptăţit la astfel de reţete dacă:

  • aveţi 60 de ani sau peste;
  • aveţi sub 16 ani;
  • aveţi 16-18 ani şi urmaţi o instituţie de învăţământ cu program normal;
  • aveţi o dizabilitate;
  • aveţi o problemă de sănătate de durată lungă, aşa cum ar fi diabetul sau epilepsia;
  • primiţi tratament pentru cancer;
  • dumneavoastră sau partenerul primiţi ajutor financiar pentru veniturile reduse.

Pentru a afla dacă puteţi primi reţete gratuite, verificaţi acest lucru împreună cu medicul dumneavoastră sau la adresa http://www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcosts/Pages/Prescriptioncosts.aspx.

 

Reţete mai ieftine

Chiar dacă nu puteţi primi reţete gratuite, puteţi să reduceţi din costurile acestora.

Dacă aveţi reţete regulate (mai mult de una pe lună), s-ar putea să fie mult mai ieftin să cumpăraţi un PPC (prescription prepayment certificate – certificat de preplată al reţetei).

PPC-ul este un fel de tichet pentru reţete şi este valabil pentru un an. El vă acoperă pentru toate reţetele primite de la NHS, indiferent de câte aveţi nevoie.

Taxa pentru o singură reţetă este 7.20 lire, în timp ce un PPC de 3 luni v-ar costa 28.25 lire, iar unul de 12 luni, 104 lire.

Cel mai convenabil mod de a plăti pentru un PPC de 12 luni este prin debit direct. Acest lucru înseamnă că puteţi să împărţiţi costurile în 10 rate lunare. Puteţi cumpăra un PPC online, la http://www.nhsbsa.nhs.uk/1127.aspx, sunând la 0845 850 0030 sau completând formularul FP95, pe care-l găsiţi la farmacie.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!