Costum spaţial pentru câini, scos la vânzare

Articol publicat in sectiunea Divertisment pe data 11 septembrie 2014

caineUn costum spaţial pentru câini, creat în anii `50 în fosta Uniune Sovietică, estimat la 8.000 de euro, va fi pus în vânzare într-o licitaţie, la Berlin. Costumul, însoţit de un tub de oxigen, este realizat dintr-o ţesătură specială, fabricată din bumbac, nailon, aluminiu şi cauciuc.

Potrivit presei internaţionale, costumul ar fi putut fi utilizat de Belka sau Strelka, cei doi câini folosiţi de sovietici în timpul pregătirilor pentru misiunea spaţială Koralb-Sputnik 2, scrie Mediafax.

În catalogul casei organizatoare se afirmă: „Costumul spaţial canin poate fi ajustat în funcţie de mărimea câinelui, la nivelul trunchiului şi al picioarelor, prin câteva sfori. Există şi un inel în partea din faţă, pe care se ataşează casca. Tubul de oxigen este prins de partea inferioară a costumului. Acesta a fost fabricat de RSC Energia, cel mai mare producător rus de vehicule spaţiale şi componente pentru staţiile spaţiale.”

Costumul este însoţit de eticheta „T-1, 1 şi I/X-61”, fapt care îi determină pe experţi să afirme că a fost utilizat. Doar puțini câini au supravieţuit în cadrul testelor spaţiale sovietice, iar costumul în cauză, care are dimensiunile de 28x10x21 centimetri, se află într-o stare bună de conservare, informează dailymail.co.uk.

Americanii au folosit cimpanzei pentru a studia efectele gravitaţiei, în timp ce fosta URSS a folosit câini, întrucât aceştia pot fi dresaţi cu uşurinţă pentru a rămâne nemişcaţi pentru perioade îndelungate.

 

Deschizători de drumuri

Câinii au deschis drumul către explorarea spaţială de către oameni, iar câteva costume presurizate au fost concepute pentru aceste animale în anii `50, cu scopul de a testa efectele pe care le au asupra lor lansările de nave spaţiale, efectuate la viteze foarte mari.

În anumite teste, câinii erau legaţi în interiorul unor mici capsule care erau lansate până la altitudinea de 80 de kilometri, de la care reveneau pe Terra cu ajutorul unor paraşute. Laika, celebra căţeluşă sovietică, a devenit primul animal care a ajuns pe orbita Terrei în 1957, însă, din păcate, a murit din cauza stresului şi a supraîncălzirii capsulei în timpul acelei misiuni.

Totuşi, Belka (veveriţă) şi Strelka (săgeată) s-au întors în siguranţă pe Terra în 1960, după ce au petrecut o zi întreagă în spaţiu. Cei doi câini au fost însoţiţi în acea misiune de un iepure, 42 de şoareci, doi şobolani, muşte şi câteva plante. Acestea au fost primele vieţuitoare terestre care au ajuns pe orbită şi s-au întors vii la sol.

Strelka a avut apoi şase pui cu Pushok, unul dintre câinii implicaţi în testele desfăşurate la sol. Unul dintre puii lor, Pushinka (Pufoasa), a fost oferită fiicei preşedintelui american John F. Kennedy, Caroline, de Nikita Hruşciov.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!