Costuri de asigurări sociale mici

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 iunie 2014

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la 15,8%, ar plasa România pe a doua poziţie în regiune din perspectiva celor mai scăzute costuri cu asigurările sociale, după Slovacia, cu 14%, şi înaintea Poloniei, cu 16,26%, potrivit unui studiu al companiei de externalizare şi consultanţă de afaceri Accace. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Cehia, cu o cotă a asigurărilor sociale de 21,5%, şi Ungaria, cu 27%.

„Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabilă începând cu 1 octombrie, este cu atât mai îmbucurătoare cu cât nu va atrage după sine majorarea altor taxe şi impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplică acum, potrivit declaraţiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas înainte în a echilibra nivelul contribuţiilor sociale al României cu cel al celorlalte ţări din regiune”, a declarat într-un comunicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România, potrivit Mediafax.

Pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii plătesc în prezent CAS în valoare de 208 lei, valoarea ajungând la 158 lei după aplicarea reducerii.

În ceea ce priveşte totalul contribuţiilor datorate de angajatori, diminuarea CAS ar plasa România tot pe locul al doilea în regiune, cu o cotă de reţinere cuprinsă între 22,75% şi 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupă primul loc cu reţineri la angajatori cuprinse între 19,48% şi maxim 22,67% din fondul de salarii realizate, în funcţie de contribuţia la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilităţi.

Chiar şi în cazul aplicării acestei măsuri, România ar înregistra în continuare una dintre cele mai mari contribuţii pentru pensii plătite de angajaţi în regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cotă de reţinere de 4%, respectiv 6,5%, potrivit Accace. Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au polonezii, care contribuie lunar cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurărilor sociale.

„Organizaţiile sindicale au solicitat împărţirea procentului de 5% în mod egal între CAS angajat şi CAS angajator, fără succes însă, astfel încât contribuţia de 10,5% reţinută în prezent angajaţilor români păstrează în continuare România în topul ţărilor cu cele mai mari reţineri pentru angajaţi, pentru plata pensiilor”, a precizat Cojocariu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

O parere la “Costuri de asigurări sociale mici”

  1. Ana Spune:

    Banii alocati Romaniei sa fie dati de UE ROMANIEI.

    Banii pentru refugiati sa le fie blocate toate conturile de la Fundatii si Asociatii arabesti pentru plata mancare, cazare, asistenta sociala si nu din banii copiilor romani care primesc ajutor, pardon indemnizatie lunara sub 20 euro si statele europene aloca 20% din salariul minim! pe copii romani ii fura in continuare in mod ilegal si care SOLIDARITATE??????! si astora sa le dea 1.500 euro pe trei luni? sau ce sume sunt vehiculate? Au incalcat tratate, au intrat ilegal intr-un spatiu bine delimitat si GRANITE U.E.. Au incalcat legea bigamiei unul cu 4 si 16 copii sa ii creasca europenii? din banii lor si voi dati afara salariatii de la air fr. si nu numai? Trimisi la Origini pe banii – din bancile, fondurile arabesti!si nu din banii alocati copiilor din europa. Accepta mai nou D-na M. si Dl. J.C.J : BIGAMIA in EUROPA? cu ce costuri ? Cum se incalca legi si tratate de cine? de aia care tin fondurile blocate si sa ia ei dobanzile aferente miliardelor de euro? Sa stea pe yahturi de milioane de euro si oamenii sa nu aiba bani de medicamente si hrana decenta in EUROPA????Unde sunt banii ROMANIEI? de ce nu-i transfera maine ROMANIEI pentru trai decent si salarii decente? Unde este forta de munca calificata? Cine deschide proces penal la CEJ? pentru furt calificat? sa se cerceteze ….de ce Fundatiile ARABESTI si turcesti si din alte zone non UE sa cumpere pamant romanesc si romanilor sa li se ia terenurile si apartamentele vezi doamne gaselnita ca nu platesc 10 euro/luna la sanatate? Cine raspunde penal? Banii alocati Romaniei NU pot fi instrainati in alte conturi si alte ONG-uri din EUROPA …ci sunt pentru ROMANIA! ne-au armonizat de ne-au furat forta de munca calificata, medicii, copii tinuti in foamete, PANA CAND? Chiar dormiti pe voi? REFUGIATILOR sa li se plateasca din BANII – arabilor din zona UE si din firmele lor …. si din activele lor din spatiul UE….si nu din banii europenilor! Nu ei sa vina cu Fundatii si mai apoi sa le dea bani si sa vina la executarea terenurilor si casele ROMANILOR si europenilor ca fac ei circ si teatru! Sa vedem or sa le mai convina sa-i trimita in europa daca li se confisca banii arabilor? Sau pachet in tarile de origini sau la MECA – si astfel air fr. isi pastreaza job-urile luand bani din conturile Fundatiilor si Asociatilor si celor care spala bani in Europa pentru armament si europenii sa aiba salarii si o paine pe masa. Gata cu minciuna si nemerniciile. Nu mai tine. Nu dormiti pe voi. O seara buna.

Spune-ti si tu parerea!