Costurile reţetelor medicale

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 4 august 2014

uk_pharmacy

 

Cine are dreptul la reţete gratuite?

Puteţi primi reţete medicale gratuite din partea NHS dacă la data la care aceasta este eliberată:

 • aveţi 60 de ani sau peste;
 • aveţi sub 16 ani;
 • aveţi 16-18 ani şi sunteţi înscris într-o formă de învăţământ full-time;
 • sunteţi gravidă sau aţi avut un copil în ultimele 12 luni şi dispuneţi de un certificat de gratuitate;
 • aveţi o condiţie medicală cunoscută şi un certificat de gratuitate;
 • aveţi o dizabilitate fizică permanentă, care înseamnă că nu puteţi ieşi din casă fără a beneficia de ajutorul unei alte persoane şi dispuneţi de un certificat de gratuitate
 • sunteţi pacient NHS internat în spital.

De asemenea, mai aveţi dreptul la reţete gratuite dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră (inclusiv partenerul civil) primiţi:

 • Income Support;
 • Jobseeker’s Allowance bazat pe venit (ajutor de şomaj);
 • Employment and Support Allowance legat de venit;
 • Pension Credit Guarantee Credit; sau
 • vă apare numele pe sau aveţi dreptul la un certificat NHS tax credit exemption (folosiți notificarea ca dovadă);
 • sunteţi trecut pe un certificat valid HC2.

 

Gravidele şi femeile care au avut un copil în ultimele 12 luni

Pentru a aplica pentru un certificat de gratuitate pe baza drepturilor maternale, va trebui să vă adresaţi doctorului, asistentei sau moașei pentru a primi formularul FW8. Ei vor trebui să semneze formularul pentru a confirma declaraţia personală.

Certificatul va fi valabil până la 12 luni de la data preconizată a naşterii. În cazul în care copilul se va naşte mai repede, puteţi continua să utilizaţi certificatul până când acesta expiră. Dacă copilul se naşte cu întârziere, puteţi aplica pentru o prelungire a sa. Dacă aplicaţi după ce acesta se naşte, formularul FW8 va fi valabil 12 luni de la naşterea copilului.

 

Persoanele cu probleme medicale cunoscute

Pentru a aplica pentru un certificat medical de scutire, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru formularul FP92A. Medicul de familie, spitalul sau medicul de gardă îl vor semna, pentru a vă confirma declaraţia.

Certificatul va începe să fie valabil cu o lună înainte de data la care NHS Business Services Authority (NHSBSA) va primi formularul de cerere. Certificatul de scutire vă va fi trimis prin poştă. Aceste certificate medicale sunt valabile timp 5 ani, după care trebuie să fie reînnoite. Se poate să primiți o notificare prin care sunteți atenționați de faptul că trebuie să reînnoiți certificatul dar, dacă nu primiți această notificare, este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați că acesta este reînnoit.

 

Cum primesc un certificat HC2?

Pentru a aplica pentru un certificat HC2, va trebui să completaţi formularul HC1, care poate fi obţinut de la centrele Jobcentre Plus sau de la majoritatea spitalelor din reţeaua NHS. Doctorul, stomatologul sau opticianul dumneavoastră ar putea să dispună şi ei de acest formular. De asemenea, mai puteţi obţine un HC1 sunând la 0845 610 1112.

Dacă nu vă calificaţi pentru un certificat HC2, puteţi obţine totuși unele avantaje materiale din partea NHS, dacă vi se trimite un formular HC3.

 

Ce pot primi gratuit?

Următoarele lucruri sunt gratuite:

 • medicaţia administrată într-un spital sau la un centru NHS walk-in;
 • contraceptivele prescrise;
 • medicaţia administrată personal de medicul de familie (GP);
 • medicaţia furnizată în spital sau o clinică PCT pentru tratarea bolilor cu transmitere sexuală sau a tuberculozei.

 

Ce este un Prescription Prepayment Certificate (PPC)?

Dacă nu aveţi dreptul la reţete gratuite, dar credeţi că va trebui să plătiţi pentru mai mult de trei medicamente în 3 luni sau 14 medicamente în 12 luni, atunci poate vi se va părea mai ieftin să cumpăraţi un Prescription Prepayment Certificate (Certificat de preplată al reţetei).

Pentru a verifica suma pe care trebui să o daţi pe un PPC puteți fie să sunaţi la 0845 850 0030 sau să vă uitaţi în formularul HC12 (îl puteți găsi în unele farmacii sau la GP).

Puteţi alege să plătiţi pentru un PPC valabil pe o perioadă de 12 luni cu toată suma odată sau în 10 plăți lunare, prin rate Direct Debit. Dacă începeți plata prin Direct Debit, vă luați practic angajamentul de a plăti toate ratele.

Există mai multe modalităţi prin care puteţi comanda un PPC:

 • online;
 • sunând la numărul de telefon 0845 850 0030;
 • prin completarea formularului FP95, care se poate obţine de la farmacie.

 

Cum cer o rambursare?

Cereţi farmacistului, spitalului sau medicului un formular FP57 în clipa în care plătiți reţeta, pentru că nu aveţi cum să obţineţi unul mai târziu. Va trebui să aplicaţi pentru o rambursare de fonduri în maxim 3 luni de la data plății reţetei.

Dacă aţi plătit pentru un PPC şi aţi devenit eligibil pentru a obţine reţete gratuite, atunci aţi putea să vă recuperaţi o parte sau toți banii plătiți pentru PPC. O explicaţie a modului în care puteţi face acest lucru poate fi găsită în broşura HC11 Help with health costs. Ea poate fi obţinută sunând la 0845 610 1112.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe website-ul NHS Business Services Authority (NHSBSA): www.nhsbsa.nhs.uk/index.aspx sau la telefonul special dedicat informaţiilor referitoare la costurile medicale, 0845 610 1166.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!