Cota de compensare a unor medicamente, redusă

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 iulie 2015

În timp ce unele medicamente se ieftinesc, altele se scumpesc. La 1 iulie a intrat în vigoare reducerea preţurilor la medicamente, iar Ministerul Sănătăţii se gândeşte deja la alte economii. De această dată, nu de la producătorii de medicamente, ci de la pacienţi, relatează Digi24.

În scurt timp, ministerul vrea să reducă nivelul de compensare pentru 21 dintre cele mai folosite tratamente ale afecţiunilor cardiace, gastrice, reumatice şi psihiatrice. Ceea ce înseamnă preţuri mai mari în farmacii.

Unele dintre cele mai solicitate medicamente pentru boli cronice ar putea fi mai scumpe. 21 de substanţe vor trece de la un nivel de compensare între 50 şi 90 la sută, la unul de 20 la sută. De exemplu, pentru pastilele pe bază de ranitidină, un pacient va plăti anual în loc de 15 lei, 124 de lei. Preţul pentru cele cu piroxicam urcă de la 120 la 192 de lei, iar cu piracetam, acum gratuite, vor costa 300 de lei pe an.

Bolnavii care nu-şi permit să suporte diferenţa de preţ ar putea primi alte medicamente, în principiu asemănătoare, dar nu neapărat la fel de eficiente.

„S-ar putea să conţină aceeaşi substanţă, în aceeaşi concentraţie, dar produsul să nu aibă aceeaşi biodisponibilitate, respectiv viteza şi concentraţia asimilării de către organism să fie diferită. Este şi efectul Placebo, care este foarte important, dacă pacientul s-a obişnuit cu acel medicament şi este convins că îi face bine şi îi face bine, simpla schimbare a acelui medicament cu altul poate să ducă la eşec”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie, potrivit Digi24.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, recent, că de la 1 iulie România va avea cel mai mic preţ european la medicamente. El a precizat că toate noile preţuri ale medicamentelor, reduse cu 20%, au fost afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!