Cota progresivă pentru populaţie, din 2015

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 martie 2014

ioana petrescu2

Cota unică va fi menţinută la 16% pe tot parcursul acestui an, dar din 2015 s-ar putea păstra doar pentru companii, în timp ce pentru populaţie se va reveni la cota progresivă, ca soluţie de relaxare fiscală, dacă spaţiul bugetar o va permite, a declarat ministrul finanţelor, Ioana Petrescu.

„Cota unică se va menţine anul acesta cu siguranţă. S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că este o impozitare simplă şi are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat şi despre cota diferenţiată, dar despre nişte cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se va menţine cota unică în 2014”, a spus Petrescu la Antena3, potrivit Mediafax.

Programul de guvernare prevede introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial, cu cote de 8%, 12% şi 16%. Ministrul finanţelor a explicat că relaxarea fiscală pentru cei cu venituri mici nu se poate aplica dacă nu există un spaţiu bugetar, întrucât există o legea care prevede că „dacă iei ceva din buget, trebuie să pui ceva la loc”.

„În aceste limite, se discută despre o relaxare fiscală pentru persoane fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxă unică de 16% rămâne pentru firme”, a continuat Petrescu.

Aceeaşi filozofie se aplică şi în cazul reducerii CAS cu 5 puncte procentule şi a neimpozitării profitului reinvestit, măsuri pentru care se realizează în acest moment diferite scenarii şi analize. „Din câte ştiu, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie, deci pe 6 luni, va avea un impact bugetar de circa 2 miliarde lei”, a mai spus Petrescu.

Noul ministru al finanţelor nu este de acord cu o amnistie fiscală, chiar dacă o astfel de măsură ar aduce venituri suplimentare la buget pe termen scurt, arătând că astfel de practici slăbesc conformarea voluntară pe termen mediu şi lung.

„Dacă vrem să avem o creştere a colectării pe termen mediu şi lung, să fie la nivel mediu cu cea din Uniunea Europeană, va fi nevoie de foarte multe reforme şi de foarte mult timp ca să facem asta în mod sustenabil”, a adăugat Petrescu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!