Cota TVA, printre cele mai ridicate din lume

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 noiembrie 2015

accountant39Cota standard de TVA din România este printre cele mai mari la nivel global și va rămâne situată în prima cincime a clasamentului global chiar și după reducerea de la 1 ianuarie, la 20%, arată un studiu al companiei de consultanță și audit KPMG.

În prezent, România se află în topul primelor zece țări la nivel global din perspectiva TVA, situată la 24%, pe primul loc clasându-se Ungaria, cu 27%.

După reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, România se va regăsi în prima cincime a clasamentului global, potrivit studiului Global Tax Rate Survey 2015, realizat de KPMG.

„La polul opus, cota unică de impozit pe profit, respectiv impozit pe venit, de 16%, plasează România în grupul țărilor cu cel mai redus nivel de impozitare, mai precis în ultima cincime a clasamentului. Mai mult, în cazul impozitului pe venit, cota aplicabilă în România reprezintă mai puțin de jumătate din cota medie la nivelul Uniunii Europene (37,94%), respectiv din cota medie din țările de pe continentul european (32,19%), însă acest aspect se datorează faptului că în multe dintre țările incluse în studiu sunt aplicabile cote de impozitare progresive în funcție de mărimea venitului”, se precizează într-un comunicat al KPMG România, citat de Mediafax.

 

Contribuțiile sociale, în media europeană

În ce privește contribuțiile sociale obligatorii, după reducerea de cinci puncte procentuale aplicată anul trecut, contribuțiile datorate în România de angajator (23,45%) se încadrează în media europeană (23-24%), în timp ce contribuțiile datorate de angajat (16,5%) sunt printre cele mai ridicate din Europa, unde media este de aproximativ 13%.

România face excepție de la tendințele semnalate la nivel global, de creștere a impozitelor și a contribuțiilor de asigurări sociale după revenirea statelor din criza economică, date fiind scăderea cu cinci puncte procentuale a contribuțiilor datorate de angajatori la bugetul asigurărilor sociale, precum și relaxarea fiscală, incluzând TVA, în 2016 și 2017.

„Aceste reduceri de impozite au fost îndelung așteptate, pe fondul unui nivel deja ridicat de impozitare a veniturilor din salarii, în special pentru persoanele cu venituri reduse, în timp ce cota standard de TVA din România (24%) este în prezent printre cele mai mari din regiune și chiar din lume”, a afirmat, în comunicat, Ramona Jurubiță, partener coordonator Servicii Fiscale și Juridice în cadrul KPMG România.

Pe de altă parte, ea spune că reducerile de impozit din România, la fel ca în majoritatea țărilor incluse în studiu, sunt însoțite de o lărgire a bazei impozabile și de o abordare mai agresivă a evaziunii fiscale, prin înăsprirea legislației anti-fraudă și prin intensificarea controalelor fiscale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!