Cotroceni, ultima sută de metri

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 28 august 2014

Cristian Diaconescu, Calin Popescu Tariceanu, Monica Macovei, Klaus Iohannis, Elena Udrea_2

Cu câteva săptămâni înainte de începerea campaniei electorale, pe dreapta se înfruntă mai multe nume. În septembrie se încheie strângerea semnăturilor pentru candidații la prezidențiale și se depun candidaturile pentru Președinția României la BEC. Fie că provin din PNL, PDL sau PMP, ori că au trecut printr-unul dintre aceste partide, fiecare dintre candidații de pe partea dreaptă are un scop precis: turul 2 contra lui Victor Ponta, scrie ziare.com. Dar cine sunt candidații anunțați pentru Palatul Cotroceni?

 

Cristian Diaconescu

Primul care și-a anunțat candidatura a fost, la începutul lunii iunie, fostul consilier prezidențial Cristian Diaconescu. Pe atunci susținut de PMP, fostul ministru de externe se pregătește în prezent de o candidatură independentă. Recent, Cristian Diaconescu și-a anunțat demisia din partid și intenția de a candida pe cont propriu. Imediat după anunț, fostul liberal Viorel Cataramă, și el prezidențiabil independent anunțat, a renunțat la candidatură pentru a-l sprijini pe fostul consilier prezidențial. Cei doi au făcut apel și la Monica Macovei, un alt candidat fără sprijinul unui partid, să li se alăture.

Cristian Diaconescu a pierdut, în doar câteva zile, nu doar sprijinul partidului care îl desemnase prezidențiabil, ci și al lui Traian Băsescu, care a spus că fostul său consilier a fost unul dintre participanții la suspendarea din 2007, pe când era senator PSD.

 

Călin Popescu Tăriceanu

Fostul premier și președinte al PNL și-a anunțat candidatura pentru prezidențiale la sfârșitul lunii iunie, urmând a reprezenta Partidul Liberal Reformator. În ultima lună, Tăriceanu a afirmat inițial, după primul congres al PLR, că acesta este adevăratul partid de dreapta și că PNL a murit, după care, zilele trecute, a spus că va concura pe același segment de electorat cu Victor Ponta, adică cei care au votat în anul 2012 pentru demiterea președintelui. Totodată, fostul premier liberal i-a atacat consecvent pe ceilalți candidați de dreapta, precum și pe Traian Băsescu.

 

Monica Macovei

Europarlamentarul PDL se află într-o situație unică: va candida independent, deși se află într-un partid ce a dat președintele ultimilor 10 ani, dar care nu are un candidat propriu, ci îl susține pe cel al PNL, Klaus Iohannis, scrie ziare.com. Fostul ministru al justiției și-a anunțat candidatura la începutul lunii august, înainte de desemnarea prezidențiabilului dreptei unite.

În aceeași zi, însă, Traian Băsescu a afirmat că nu o susține pe Macovei la prezidențiale, deoarece a fost „necinstită” cu el, făcând referire la discuțiile cu premierul Victor Ponta privind numirile procurorilor șefi, lucru contestat de europarlamentarul PDL.   Monica Macovei nu beneficiază nici de sprijinul partidului său, primii doi oameni ai PDL, președintele Vasile Blaga și prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu, sau fostul lider Emil Boc subliniind acest lucru, unele voci din interiorul formațiunii cerând chiar excluderea sa. Printre cei care o susțin pe Monica Macovei se numără Adrian Papahagi, fondator și fost membru PMP.

 

Klaus Iohannis

Primarul Sibiului este cotat cu cele mai mari șanse de a intra în turul doi al prezidențialelor, alături de Victor Ponta. Desemnat candidat al Alianței Creștin Liberale pe 11 august, liderul PNL și-a început deja turul prin țară. Principalul său atu este acela că beneficiază de sprijinul celor mai mari partide din România, după PSD, precum și de al lui Traian Băsescu, într-o eventuală confruntare pe 16 noiembrie cu Victor Ponta.

În schimb, PSD îl acuză de înțelegere cu președintele țării, dar și de faptul că Iohannis ar fi mințit cu privire la întâlnirile avute cu Traian Băsescu. Totodată, PSD-iștii critică și faptul că cei doi ar avea același discurs, dar și că nu li se oferă explicații cu privire la o ruptură între Iohannis și Crin Antonescu.

 

Elena Udrea

Ultimul candidat al dreptei intrat în cursă, președintele PMP Elena Udrea, și-a anunțat oficial candidatura, marțea trecută, în urma unei decizii luate de conducerea partidului. După înlăturarea lui Cristian Diaconescu din postura de prezidențiabil, și Traian Băsescu și-a anunțat susținerea categorică pentru Elena Udrea, a doua zi. Fostul ministru PDL al turismului a spus, cu o zi înainte de anunțul oficial, că îl poate bate pe Victor Ponta la prezidențiale.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!