COVENTRY, ORAȘUL ROMILOR FERICIȚI

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 7 iulie 2014

Diaspora romaneasca_Coventry, orasul romilor fericiti

Coventry este un oraş din Anglia în care trăiesc în prezent mii de etnici romi şi unde rata infracţionalităţii este printre cele mai scăzute de pe întinsul Marii Britani, după cum recunoaşte chiar Sergentul Dave Faries, de la poliţia din localitate.

Peste 7.000 de romi s-au stabilit în oraşul cu o populaţie de 300.000 de locuitori din mijlocul Angliei. Dintre aceştia, aproape 3.000 vin din România. Ceilalţi provin din ţări ca Cehia, Slovacia sau alte state est-europene. Mulţi dintre ei au ales să îşi ducă viaţa la Coventry după ce au auzit că acolo autorităţile şi localnicii îi ajută să se integreze. Şi, într-adevăr, s-au integrat…

Etnicii romi din Coventry au locuri de muncă, îşi plătesc taxele către stat şi cheltuielile de întreţinere, iar copiii lor se duc la şcoală şi unii chiar obţin performanţe remarcabile. Iar de câte ori au câte o problemă pe care nu ştiu cum să o rezolve, se duc la Bernie Flatley, un englez care a înfiinţat o organizaţie special pentru a le oferi ajutor gratuit acestor oameni…

 

 

Un model de integrare socială

 

Aproape 3.000 de romi plecați din România au ajuns să se stabilească la Coventry, oraș de peste 300.000 de locuitori, situat în centrul Angliei, în apropierea metropolei Birmingham. Ei și-au întemeiat acolo o altfel de „țigănie”, undeva, într-un cartier din zona centrală a localității…

Povestea romilor din Coventry începe în 2010, când un britanic înființa în localitate organizația Roma Project. Numele acestuia este Bernie Flatley, iar legăturile sale cu România și cu românii datează din urmă cu aproape 25 de ani, imediat după răsturnarea regimului comunist.

 

România – „a doua mea casă”

„Totul a început în 1990, aprilie. Atunci am intrat prima dată în contact cu România și cu romii din această țară”, își amintește englezul blond-roșcat, de statură medie, zâmbitor și energic… „În 1990, când mi s-a spus prima dată să merg în România, nici nu am vrut să aud de așa ceva. Aveam un job bun și eram cât se poate de ocupat. Sora mea s-a ocupat atunci de pregătirea unui transport cu ajutoare la o școală din Birmingham pentru copiii de la un orfelinat din România. Eu lucram la regia de apă Thames Water și am avut anumite colaborări în țările din fostul bloc comunist. Așa că sora mea m-a rugat să îi ajut cu câteva informații pe cei care urmau să transporte acele lucruri în țara est-europeană. Eu le-am spus că este o nebunie să meargă acolo și că riscă să fie atacați de oameni înarmați în acea țară est-europeană. Totuși, două săptămâni mai târziu, am fost solicitat și eu să fac parte dintr-un convoi cu ajutoare care urma să se deplaseze în România. Din nou nu am vrut să plec, dar m-am dus în cele din urmă. Am ajuns la un alt orfelinat decât cel la care trebuia. Acțiunea noastră de ajutorare a fost filmată și transmisă pe un post important de televiziune de aici, din Marea Britanie. Așa a început totul…”, mai spune Bernie. „Acum consider România a doua mea casă. Iubesc această țară și îmi plac românii”, concluzionează britanicul.

 

Activități educaționale pentru romi

Nu era pentru prima oară când Bernie Flatley se implica în acțiuni caritabile. „Eu întotdeauna am fost deschis la astfel de acțiuni. De aceea am și început, mai târziu, să lucrez la un proiect local, aici în Coventry, pentru imigranți. Se întâmpla în 2007… Din acel an am observat că au început să se stabilească aici tot mai mulți est-europeni, printre care numeroși români. Iar cea mai mare parte dintre aceștia erau etnici romi. Mi-a fost greu la început, pentru că nu le înțelegeam cultura…”, continuă mărturisirile englezului.

Acum, Bernie conduce Roma Project, o organizație ce are ca scop integrarea romilor în societatea britanică.

„Roma Project este important pentru că a reușit, prin activitățile sale, să îi educe pe acești oameni în multe privințe. Ei au înțeles, urmare a proiectelor noastre, că trebuie să își plătească asigurarea la mașină, facturile de gaz sau curent și unii au învățat cum să își administreze propriile conturi și servicii bancare”, subliniază britanicul.

„Lucrurile funcționează. Proiectul nostru chiar reprezintă o reușită. Este greu de explicat în cuvinte”, spune Bernie cu satisfacție și mulțumire. „Asta nu înseamnă că nu au fost și probleme. Totul a presupus multă muncă. Cât despre proiect, acesta a fost într-adevăr pornit de mine, dar rezultatele obținute sunt și meritul altor români, care lucrează în cadrul Roma Project, ca voluntari”, adaugă președintele organizației.

 

Coventry, oraș al armoniei și concilierii

Faptul că la Coventry, câteva mii de romi din România, dar și din alte state est-europene, trăiesc integrați și acceptați în societate este și meritul comunității locale din oraș, susține președintele organizației Roma Project. „Coventry a fost întotdeauna un spațiu al armoniei și al concilierii. Aici imigranții sunt mai bine acceptați și integrați în societate decât în alte zone ale Marii Britanii. Noi chiar încercăm să îi ajutăm pe nou-veniți și să îi integrăm în acest spațiu”, insistă Bernie Flatley.

De altfel, Coventry este unul din orașele din Anglia luate în considerare de autoritățile britanice ca zonă de dispersie pentru azilanți. Astfel, imigranți din toată lumea care își doresc să trăiască în Regatul Unit ajung mai întâi la Coventry, unde se apreciază că pot fi mai bine integrați în societate. „Aceasta nu înseamnă că nu există și aici localnici mai obtuzi, care nu sunt deschiși față de străini…”, precizează Bernie.

Cât despre mult vehiculatele „probleme cu romii”, despre care se discută în Marea Britanie, ca și în alte state europene, ele sunt cauzate de faptul că autoritățile încearcă să îi controleze pe acești oameni, impunându-le să respecte legea cu forța, crede Bernie Flatley. În Coventry nu se întâmplă, însă, acest lucru… „Aici poliția, serviciile sociale, organizațiile și populația au conlucrat pentru integrarea lor. De aceea, romii din Coventry s-au adaptat în societate. Rata infracționalității este scăzută în rândul comunității rome de aici și mulți dintre aceștia muncesc în condiții de legalitate. Noi am creat anumite mecanisme pentru a-i sprijini. Am inițiat proiecte educaționale sau i-am ajutat să solicite beneficii sociale în mod legal, când a fost cazul. Am intermediat legături cu poliția ori cu serviciile sociale pentru rezolvarea problemelor lor… Dar, mai departe, acești romi chiar au parcurs anumiți pași pe cont propriu. Majoritatea lor lucrează și plătesc taxe. Cred că aproximativ 90-95% dintre ei procedează în acest fel”, explică președintele organizației Roma Project.

——————————————

„Pentru mine, banii nu sunt foarte importanți. Dar mi-aș dori ca acum, după peste 20 de ani, tot ce am făcut pentru români și pentru romii din România să ajungă să aibă impact…”

Bernie Flatley, președintele organizației Roma Project din Coventry

——————————————

 

 

Voluntarii de la Roma Project 

Diaspora romaneasca_Coventry, orasul romilor fericiti1

Adrian Andrei şi soţia sa, Mihaela Andrei, sunt printre primii români care au beneficiat de ajutorul organizației Roma Project, dar şi de sprijinul lui Bernie Flatley. Povestea lor a început în urmă cu doi ani când au ajuns la Coventry şi l-au întâlnit pe Bernie. Atunci s-a schimbat şi viaţa lor… ne povestesc cei doi soţi din Bucureşti. Tot de atunci, au vrut să îi întoarcă ajutorul englezului care i-a pus pe picioare şi au rămas voluntari în organizaţie.

„Am început să lucrăm ca voluntari în urmă cu doi ani, cred că suntem cei mai vechi aici. Când am ajuns, am luat-o de la zero. A fost foarte greu. Nu exista nicio informaţie… nu aveam acte, nu aveam nimic, nu ştiam nimic. Pe atunci erau şi foarte mulţi escroci, oameni rău intenţionaţi care păcăleau mulţi oameni cu actele, dar, din fericire, noi nu am ajuns pe mâna lor. L-am întâlnit pe Bernie şi aşa a început totul. Cred că am fost prima familie care nu a plătit nimic pentru acte şi care a beneficiat de ajutorul organizaţiei. Soţia mea vorbea engleza şi Bernie a întrebat-o dacă nu ar vrea să dea o mână de ajutor aici… şi aşa am rămas amândoi”, ne spune Adrian Andrei despre începuturile sale împreună cu soţia sa la Roma Project.

 

La început era potopul

În urmă cu câţiva ani, povesteşte Adrian, unul dintre voluntarii Roma Project, nu aveai loc să arunci un ac în sălile unde îşi desfăşurau activitatea reprezentanţii organizaţiei condusă de britanicul Bernie Flatley.

„Azi este o zi liniştită pentru că toţi muncesc, au acte, sunt stabili… dar erau zile când veneau peste 50 de romi. Era «ca la carne»… după cum este o vorbă românească. Era o hărmălaie totală, stăteam de dimineaţă până seara aici. Toţi veneau cu probleme, cereau ajutor, cu amenzi, cum să închirieze o casă, cum să primească beneficii, cum să aplice de acte.

Dar acum… nu prea mai vine nimeni. Iar asta înseamnă că toţi au problemele rezolvate, toţi muncesc, toţi sunt înregistraţi, plătesc taxe, au copiii la şcoală. Singurele probleme cu care mai vin acum sunt de obicei cele legate de rezolvarea amenzilor, pentru că parchează maşinile neregulamentar, sau cu neclarităţi la sfârşit de an financiar.”

——————————————

„Cele mai mari probleme erau amenzile, dar şi toate actele de care au avut nevoie pentru a lucra în legalitate. A fost destul de greu să lucrezi cu ei, a trebuit să le explicăm că nu mai sunt în România, şi deci trebuie să adapteze sistemului de aici… dar uşor-uşor, oamenii s-au adaptat şi acum e bine.”

Adrian Andrei, voluntar Roma Project

——————————————

Acum este linişte, puţini sunt romii care mai trec pragul organizaţiei, ne povesteşte Adrian, care mărturiseşte sincer că nu va uita prea curând zilele aglomerate…

„De doi ani de zile, în fiecare zi de marţi şi miercuri, noi suntem aici. Au fost probleme mult mai grave în trecut… cu asistenţă socială, cu poliţie, cu trafic de persoane… Înainte se lucra şi sâmbăta şi duminica: ori de câte ori apărea câte o problemă.  Dacă era un scandal şi avea nevoie de interpret, Bernie ne suna şi mergea unul dintre noi. Nu conta ce zi este. Am lucrat şi sâmbătă şi duminica. Dar acum este linişte… mulţumim lui Dumnezeu.

Toate probleme s-au rezolvat, nu concomitent… dar în timp, mai greu, mai uşor, oamenii au înţeles. Acum uşor-uşor, s-au mai schimbat lucrurile. Toţi muncesc. Mai sunt slujbe temporare, unii se mai duc în curăţenie, în agricultură, alţii la spălătorii auto… dar toţi muncesc”, a declarat pentru Diaspora Românească Adrian Andrei.

——————————————

„Am simţit de câteva ori că vrem să renunţăm… din cauza lipsei de educaţie a compatrioţilor noştri, am vrut să renunţăm… Chiar i-am spus lui Bernie că nu mai am nevoie să muncesc de pomană şi răsplata să fie alta: vorbe, ameninţări. Dar până la urmă, şi eu şi soţia am rămas.”

Adrian Andrei

——————————————

În prezent 6 voluntari sunt mereu prezenţi atunci când Roma Project are nevoie de ei. Când nu merg la organizaţie, oamenii muncesc sau studiază.

„În afară de voluntariat, noi toţi am lucrat ca şi self-employed. Am început ca zugrav, apoi în curăţenie, grădinărit, tot ce s-a putut. Acolo unde s-a găsit de muncă”, ne spune Adrian.

 

 

O româncă, manager la Roma Project

 

Bucureșteanca Anca Pop este actualul „project manager” care coordonează activitatea de asistență și sprijin a romilor români din Coventry în cadrul organizației Roma Project. Ea a venit în Marea Britanie pentru studii, în 2008, imediat după terminarea liceului. Apoi l-a cunoscut pe Bernie Flatley, președintele organizației, iar acesta i-a cerut ajutorul.

„Proiectul lui Bernie începuse în 2010. El deja era implicat în ajutorarea romilor împreună cu alți români care făceau voluntariat în cadrul organizației, când eu am ajuns la Roma Project. În primele zile petrecute aici, am fost surprinsă să văd cât de mulți romi veneau zilnic să solicite sprijin. Erau tot timpul cozi la intrarea în sediul organizației. Se lucra de dimineață de la ora 9:00 până după amiază târziu, după ora 5:00, fără să reușim să rezolvăm toate problemele. Am continuat însă, iar în octombrie 2013, Bernie m-a numit project manager. Apoi am început să ne dezvoltăm… Înainte, organizația funcționa fără a avea website și nicio bază de date a clienților. Acum funcționăm ca o asociație non-profit cu acte în regulă și aplicăm periodic pentru fonduri de finanțare pentru a ne putea desfășura activitatea și a derula proiecte”, ne-a mărturisit Anca Pop.

——————————————

„Toate serviciile pe care le punem la dispoziția acestora sunt gratuite. Am organizat inclusiv cursuri de training pentru clienții noștri și secțiuni educaționale, fără niciun ban. Următorul proiect la care lucrăm este acela de a organiza cursuri de limba engleză pentru etnicii romi din Coventry.”

Anca Pop, Project Manager în cadrul organizației Roma Project

——————————————

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

4 pareri la “COVENTRY, ORAȘUL ROMILOR FERICIȚI”

 1. veronica Spune:

  ma bucur ca ati ajutat romi sa se integreze .ati ajutat doar romi ? cred ca ar fi trbuit sa fie ajutati si romanii. foarte multi absoventi de liceu { chiar licee bune din romania } au optat pentru universitatea di covantry . sunt insotiti de parinti , care chiar se descurca greu . pe ei cine ii ajuta ???

 2. Ali Spune:

  Imi place ce faceti pentru romi dar ati putea sa ajutati persoane de alta etnie,eu am de gand sa vin sa lucrez pentru o firma din Coventry ,in zona Magna Park,cu contract din tara dar sunt multe de facut cand ajung acolo,cazare transport acte s m d p.Ma intereseaza sa fac si voluntariat sa ajut cu ce se poate .Puteti sa-mi dati maimulte detali despre organizatia dmv ?

 3. Veronica Barzu Spune:

  Ceea ce face un englez,este demn de admirat.Integrarea romilor a fost discutata si in ROMINIA ,DAR banii pentru acțiunile de integrare au fost furați de șeful lor .EU am un fiu ,care este masterat in logistica ,transporturi Acum lucreaza in Olanda dar cum l_ai putea ajuta ,cu o afacere cont propriu,CA ulterior sa va ajute si el Este o persoana foarte dinamica ,CONSTIINCIOS,si se implica Va rog dati un răspuns,Multumesc!

 4. Vlad Spune:

  Nu va numiti romani , tigani imputiti . Rusine ! Ne-ati distrus renumele si onoarea ciori libidinoase . Acum , privesc stupefiat , cum sange din sangele meu , urmas mandru dac , urmas puternic al lui Tepes , ajuta cu zambetul pe buze la dezvoltarea gunoiului de culoare spurcata …

Spune-ti si tu parerea!