A creat un sistem medical de urgenţă în Namibia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 23 ianuarie 2015

La peste 12.000 de kilometri de ţară, o româncă a pus pe picioare în Namibia un sistem medical de urgenţă. Într-o ţară a sărăciei şi a lipsei tratamentului medical, Gabriela Teleman, originară din Galaţi, a construit un „SMURD african”, aşa cum îi place să-i spună, relatează Digi24.

„Bani nu aveam, dar suflet aveam şi ştiam ce vreau. Şi tot aşa am ştiut că este corect şi este exact ce are nevoie această ţară”, spune Gabriela Teleman, care a plecat din România imediat după Revoluţie, tocmai în Africa, acolo unde soţul ei deja muncea pe o platformă petrolieră. Şi-a luat fetiţa diagnosticată cu diabet şi a plecat cu speranţa de mai bine.

„Ca tot românul, după Revoluţie, mă gândeam că plec în America şi uite-mă unde sunt”, spune ea, citată de Digi 24.

Românca ţine minte şi acum momentul în care a pus pentru prima dată piciorul pe pământ african. Un tărâm total diferit, despre care nu credea că îi poate deveni casă. „Nu se vedea nimic, doar oceanul şi nisipul. Nu se vedea absolut nimic. Atunci m-am întrebat: Doamne, dar oare ce fac eu aici?”, povesteşte Gabriela Teleman.

În Cape Town, fetiţa ei a fost tratată de medici. A fost şi momentul în care Gabriela Teleman a hotărât că destinul ei trebuie să fie cu totul altul. Să salveze vieţi. „Acea dedicaţie m-a atras, nu ştiu cum, m-a vrăjit. În avion am spus că aş vrea şi eu să lucrez într-un serviciu ca ăsta”, spune ea.

Aşa şi-a înfiinţat Gabriela un ONG, în urmă cu 12 ani. A urmat cursuri de paramedic şi a cumpărat o maşină pentru transportul peştelui, pe care mai apoi a transformat-o în ambulanţă. „Nu aveam niciun ban. Eu aveam microbuzul pe care soţul îl folosea la peşte. L-am luat şi l-am dus la un garaj, unde să-l repare, să-l peticească, să-l vopsească”, povesteşte ea.

A muncit neîntrerupt, a atras voluntari pe care i-a pregătit, a căutat sponsori care să o ajute să facă un sistem de urgenţă medical gratuit. Iar serviciul a crescut. „Avem şase ambulanţe. Ne finanţăm singuri din succesul muncii noastre”, spune Gabriela Teleman.

Serviciul voluntar de urgenţă înfiinţat de Gabriela funcţionează acum în Walvis Bay, al doilea oraş ca mărime din Namibia, cu peste 50.000 de locuitori, în care mai bine de jumătate dintre locuitori nu au un loc de muncă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!