CREATORI ROMÂNI FĂRĂ FRONTIERE

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii, Timp liber pe data 15 iunie 2015

Diaspora romaneasca_Creatori romani fara frontiere

Plictisiți de articolele, bijuteriile, cosmeticele, piesele de mobilier, accesoriile sau lucrurile vestimentare produse în serie, din ce în ce mai mulți oameni se orientează, mai nou, către produsele handmade. Dacă e lucrat de mână, atunci trebuie să fie deosebit, își spun mulți. Așa că acest gen pare că a început în ultima vreme să prindă aripi din ce în ce mai mari.

În Marea Britanie, există români din mâinile cărora ies lucruri cu adevărat frumoase și extrem de deosebite. Majoritatea spun că pasiunea pentru handmade a existat întotdeauna în interiorul lor, însă pentru mulți, aceasta a ieșit la lumină în momente când fie au avut mai mult timp la dispoziție, fie nu au fost mulțumiți de produsele pe care le găseau în magazine. Și astfel, s-au apucat ei singuri să le realizeze. Povești pline de imaginație, de îndemânare, de răbdare și încărcate cu multă culoare și pasiune citiți în reportajul din acest număr.

 

 

„Meșteșugari” la curtea reginei

 

Diaspora romaneasca_Creatori romani fara frontiere1_Viorica Lenghel

Românii ajunși în Marea Britanie au adus cu ei pe aceste meleaguri meșteșugurile lor tradiționale, priceperea care-i caracterizează, însoțite de capacitatea înnăscută de a crea valoare. Și, de câte ori au timp liber, după ore istovitoare de muncă, ei găsesc răgaz pentru a da naștere unor produse unice, frumoase și folositoare.

Viorica Magdalena Lenghel știe să facă adevărate bijuterii folosind ca materie primă o sursă inedită și unică, aceea a gogoșilor viermilor de mătase. Ea a învățat să creeze aceste lucruri minunate singură, în România natală. Și continuă să își cultive preocuparea și pe pământurile britanice…

Viorica a descoperit ce lucruri minunate se pot crea din gogoșile viermilor de mătase în urmă cu câțiva ani, când trăia în România și nici nu bănuia că, în viitor, cărările vieții o vor purta în Regatul Unit. Pe vremea aceea, soțul ei lucra în domeniul sericulturii (cultura mătăsii). „Atunci am descoperit gogoșile de mătase. Și mi-am dat seama că din acestea se pot realiza adevărate bijuterii (cercei, coliere, brioșe).”

Materia primă necesară pentru întreținerea acestei pasiuni, adică gogoșile de mătase, nu sunt foarte accesibile. O gogoașă de mătase este scumpă, dar Viorica a avut noroc…  Ea putea să utilizeze, în trecut, gogoși de mătase mari, de foartă bună calitate, rezultate în urma activității de cercetare din România. „Erau, practic, deșeuri care se aruncau după activitatea de cercetare”, precizează românca. Totuși, acele gogoși erau mai bune calitativ și mai mari ca dimensiune decât cele din care se produce renumita mătase chinezească. „Dintr-o singură astfel de gogoașă se extrage până la un kilometru de fir de mătase”, ne dezvăluie Viorica

Gogoșile de mătase care ajungeau în mâinile sale erau uscate, numai bune pentru a fi prelucrate. Ea a învățat cum să modeleze această materie primă pentru a obține produse deosebite, artistice. „Am avut această înclinație. Poate și pentru că am în familie mai mulți artiști și am moștenit și eu acest talent”, încearcă femeia să ne ofere o explicație.

Talentul Vioricăi transformă învelișul gogoșilor de mătase în produse artistice. „Le tai, le dau forme, le vopsesc…” Ea își amintește cum a lucrat în România brățări și cordeluțe pentru copii și a realizat, de asemenea, bijuterii frumoase, cum ar fi cercei sau brățări pentru femei. „Am creat multe astfel de obiecte și mi-a plăcut. Am fost încântată de ceea ce pot oferi aceste gogoși de mătase”, spune cu încântare Viorica Magdalena Lenghel.

————————————–

„Gogoșile de mătase sunt o materie primă foarte scumpă. Se găsesc pe internet, dar nu au calitatea celor obținute în România în urma cercetării. Din păcate însă, în România, ele nu se mai produc aproape deloc, în prezent.”

Viorica Lenghel

————————————–

 

Mărțișoare unicat

De când a plecat din România, Viorica poartă cu ea toate ustensilele necesare pentru prelucrarea gogoșilor de mătase. O face din pasiune și dragoste pentru frumos, chiar dacă a avut puțin timp liber pentru această preocupare, de când s-a stabilit în Regatul Unit. „Tot timpul am cu mine toate accesoriile. Această îndeletnicire «hand-made» este modul meu de a mă relaxa; este refugiul meu după orele de muncă.”

Ea ne mărturisește că se dedică acestei ocupații mai ales în zilele de sâmbătă, deoarce în timpul săptămânii are program încărcat. „Ajung în fiecare seară după ora 7:00 acasă, la sfârșitul unei zile de muncă”, mai spune românca. Ea adaugă că își dorește să dedice mai mult timp, pe viitor, pasiunii sale artistice. „Vreau să mă apuc iar să produc bijuterii din gogoși de mătase. Dar o să pot lucra mai ales sâmbăta, pentru că această activitate trebuie să aibă loc neapărat la lumina zilei.”

În Marea Britanie, Viorica Lenghel și-a pus în valoare priceperea și dibăcia de a produce obiecte frumoase din gogoși de mătase creând tradiționalele mărțișoare pentru comunitatea românilor ei ajunși pe aceste tărâmuri. „Anul trecut, am făcut multe mărțișoare frumoase, care au avut succes în comunitate. Cineva m-a ajutat să le promovez pe website-ul de socializare Facebook și am avut multe solicitări din partea românilor.” Ea spune că a continuat și în acest an, dar fără să urmărească beneficii financiare de pe urma acestei îndeletniciri. „Am văzut că s-au apucat mulți tineri să producă diferite mărțișoare, din altfel de materii prime. Așa că, anul acesta de 1 martie, am făcut mărțișoare cu mult drag, însă doar pentru cei care mi-au comandat special astfel de mărțișoare din gogoși de mătase”, precizează Viorica.

————————————–

„Am trăit perioade foarte grele. Dar, de câte ori n-am avut de lucru, m-am refugiat în creațiile mele.”

Viorica Lenghel, creatoare de bijuterii din gogoși de mătase

————————————–

 

Dincolo de probleme…

Viorica Magdalena Lenghel și-a păstrat preocuparea pentru creațiile sale artistice, în ciuda dificultăților pe care le-a întâmpinat în această țară. „Am venit în Marea Britanie în 2012 pentru că soțului meu, care se stabilise aici înainte cu un an, îi era greu să ne întrețină pe noi în România. Am găsit repede de lucru. Munceam fără acte la început, dar ne-am descurcat”, ne-a dezvăluit Viorica. „De o vreme, am devenit unica întreținătoare a familiei, după ce soțul meu a avut un accident și nu a mai putut să lucreze. Am trecut prin situații foarte dificile, la un moment dat, am rămas în stradă. Dar statul britanic ne-a ajutat și am trecut peste acele greutăți. Și a contat enorm faptul că eu, de anul trecut, am un serviciu stabil. Lucrez la o creșă privată, unde munca mea a fost apreciată. Recent, am fost și avansată la locul meu de muncă. Iar anul acesta, cred că va fi primul în care vom reuși să mergem în România, să ne vizităm rudele. Practic, din 2013, am lucrat continuu, fără să am niciun concediu”, se destăinuie românca.

Viorica Lenghel spune că a fost o adevărată „deschizătoare de drumuri” atunci când a început să fie preocupată de obținerea unor obiecte unicat, lucrate manual și folosind ca materie primă gogoșile viermilor de mătase. „Acum se lucrează destul de mult cu această materie primă. Am văzut și un website internațional pe internet, prin care se promovează asemenea realizări. Când am început această îndeletnicire în România, în urmă cu câțiva ani, nu știam pe nimeni care să se mai ocupe cu așa ceva.”

————————————–

„Mi-aș dori foarte mult, dacă s-ar putea, să organizez, undeva în Marea Britanie, un târg la care să participe numai români care crează produse «handmade» (manual – n.r.).”

Viorica Lenghel

————————————–

 

 

Romanian handmade

 

Diaspora romaneasca_Creatori romani fara frontiere2_Emma Chimiuc

O româncă a lansat în Marea Britanie propria gamă de produse cosmetice organice „handmade”. Ea a început să dezvolte aceste produse după ce a ajuns la convingerea că majoritatea cosmeticelor pe care le cumpărăm din magazine au în componență chimicale extrem de dăunătoare pentru corpul uman.

Românca Emma Chimiuc are 38 de ani și produce cosmetice folosind ca materie primă uleiuri organice nerafinate de argan sau de jojoba, variate uleiuri esențiale sau alte ingrediente organice derivate din plante exotice, cum ar fi untul de shea sau aloe vera gel. Totul se întâmplă în Stevenage, orășel din vecinătatea nordică a Londrei. Iar produsele sale au ajuns să se vândă în prezent în Marea Britanie și în România, dar și în Spania sau pe continentul american.

 

Împotriva chimicalelor

Emma Chimiuc a devenit preocupată de produsele organice în urma problemelor de sănătate pe care le-a traversat la un moment dat. „După un episod de convalescență, am devenit adepta unei vieți naturiste. În acest context, m-am gândit foarte serios la toate chimicalele cu care sunt intoxicați copiii mei prin intermediul produselor cosmetice. Începând de la uleiurile de corp, săpunuri și șamponul cu care îi spălăm zilnic pe cei mici și continuând cu parfumuri, deodorant, antiperspirant. Este un pericol la care noi nu am fost expuși când eram mici…”, susține aceasta.

Românca își amintește cum a început să folosească uleiul de măsline în loc de uleiul de corp pentru bebeluși. „A durat, însă, doar puțin, pentru că, deși era sănătos, nu era plăcut la miros, iar copiilor nu le plăcea acest lucru. Atunci m-am gândit să produc un ulei esențial, extras natural. Am încercat mai întâi din coajă de portocale. Mirosea bine și era natural, nu se compara cu produsele similare sintetice care pot fi cumpărate din magazin”, ne-a mai povestit Emma Chimiuc. Iar preocuparea sa pentru prepararea unor cosmetice naturiste s-a transformat, treptat, în pasiune. „A început să îmi placă foarte mult această activitate și, în timp, am diversificat gama de produse preparate de mine. Mai întâi dădeam aceste produse cadou prietenelor mele și erau încântate. Și le modificam în funcție de cerințele lor. Eram atentă la observațiile pe care le făceau. La cererea lor am ajuns să dezvolt produse pentru piele pe bază de aloe vera. Acum produc și vând atât cremă de zi, cât și cremă de noapte din aloe vera”, ne-a mărturisist Emma.

————————————–

Am dezvoltat până în prezent zece produse, incluzând patru exfoliatoare, un ulei de corp, două creme de față, strugurel de buze, un ulei de unghii și un ulei de păr. Lucrez la un antiperspirant care să nu conțină aluminium, anti-bacterian sau alcool (alcoolul usucă și irită pielea); sunt în etapa de testare a unui săpun natural de casă confecționat din ulei de măsline și un săpun pentru ten pe bază de aloe vera.”

Emma Chimiuc, dezvoltatoarea unei game proprii de produse cosmetice naturiste

————————————–

 

Zece produse marca Emma Chimiuc

Emma Chimiuc are acum zece produse cosmetice naturiste aflate în vânzare, alte câteva în teste și deține peste o sută de rețete.

„Întotdeauna când dezvolt un nou produs, în primul rând îmi caut o rețetă în care să fiu sigură că nu este conservant deloc sau se folosește doar în cantități mici. De exemplu, exfoliatoarele preparate de mine nu au deloc conservanți, pentru că nu conțin deloc apă. Am învățat toate aceste lucruri singură, fără să mă ajute nimeni. Am petrecut zile și nopți citind și informându-mă. În fiecare zi, învăț ceva nou desre un produs, un ingredient, un ulei esențial…”, ne dezvăluie Emma.

 Faptul că ambalajele și prezentarea sunt chiar mai importante decât rețeta a fost următoarea lecție pe care a fost nevoită să și-o însușească românca. „Toți banii câștigați din vânzarea produselor se duc pe containere. Iar pentru un începător, acestea sunt scumpe, în condițiile în care eu nu îmi permiteam să cumpăr en-gros. Eu nu am avut mii de lire să investesc în ambalaje. De aceea, încă îmi confecționez singură cutii pentru produsele mele, chiar dacă acest proces îmi consumă foarte mult timp”, precizează femeia.

Ea își aduce aminte cum a vândut primele ei produse pe website-ul specializat Ebay. „Vând acum produsele mele inclusiv în România, la București și la Suceava. Am trimis, de asemenea, produse la clienți din Spania, dar și în America. Sunt încă multe de făcut, dar prefer să mă dezvolt cum pot, încetul cu încetul…”, își încheie mărturisirea Emma Chimiuc.

————————————–

„Am aflat cu mare bucurie că produsul Jojoba Rice Organic Body Scrub, una din cremele exfoliante preparate de mine, a câștigat Premiul BEST BUY 2015 – secțiunea Best Organic Body Scrub, acordat de prestigioasa revistă britanică The Green Parent Magazine. Organizatorii m-au anunțat despre acordarea premiului prin intermediul unui e-mail. Câștigătorii și premiile acordate vor fi anunțate public pe website-ul revistei în data de 10 iulie. De asemenea, de curând am lansat pe piață un produs românesc, Crema de gălbenele. Aceasta se bucură de mare succes.”

Emma Chimiuc

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!