Credit imobiliar cu dobândă de 1,09%? Da!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe pe data 14 mai 2015

uk_bought a home

Piaţa imobiliară dă semne de oboseală, astfel că băncile se bat între ele pentru a pune mâna pe cei mai buni clienţi. Rezultatul a fost cea mai bună dobândă obţinută din 1988 încoace.

Co-operative Bank a oferit un împrumut cu o dobândă fixă pe o durată de doi ani de doar 1,09%. Înţelegerea cu banca nu este una tipică însă, pentru că avansul a fost 40%, banca încasând totodată şi un „arrangement fee” de £1.499.

Nici banca HSBC nu este mai prejos, oferind o dobândă de 1,99% pe o durată de data aceasta de cinci ani, în condiţiile avansului de 40%.

Altfel, dobânda fixă cerută de bănci la împrumuturile normale, cu avans de 5 sau 10%, se situează între 2,5 şi 3% pe trei ani.

 

Salariu necesar pentru credit: £77.000 pe an

În Marea Britanie câştigul mediu pe economie este de £22.000 pe an. Pentru a obţine un credit pentru achiziţionarea primei case, britanicul trebuie să aibă un salariu minim, în medie, de £41.000. Studiul făcut recent de firma de consultanţă KPMG arată faptul că divergenţa dintre preţurile caselor şi salarii este acum atât de mare, încât cei care aspiră la a deveni proprietari de locuinţă rămân doar cu acest vis, până în momentul în care ajung să câştige mai mult sau moştenesc averea părinţilor.

Cel mai dificil este, însă, pentru doritorii de locuinţe din Londra. Aici, salariul mediu este de £28.000 pe an, iar salariul minim necesar pentru obţinerea unui credit la prima casă este de £77.000.

Calculul făcut de KPMG pentru stabilirea salariului se bazează pe un împrumut la care se plăteşte un avans de 10%, urmând ca restul de 90% să fie de 4,5 ori mai mare decât salariul anual.

Dar nu este peste tot ca la Londra. La polul opus, în Irlanda de Nord salariul mediu anual este de £18.857, în timp ce banca cere £21.219. La fel şi în nord-estul Angliei, unde salariul mediu este de £20.149, în timp ce banca cere £23.616. Se pare că oriunde în UK ai dori să cumperi o primă casă, ai nevoie de un salariu peste medie. Ceea ce nu este uşor de obţinut.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!