Creditele de tip P2P, tot mai întâlnite

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 16 ianuarie 2015

online shopping

Acum un an de zile, mai nimeni nu ştia de piaţa de împrumuturi de tip P2P (Peer to Peer) sau crowd-lending. În 2015, conceptul a ajuns deja destul de popular şi se anunţă a fi un an foarte bun pentru această piaţă.

Anul trecut piaţa a trecut prin câteva schimbări majore – în aprilie Financial Conduct Authority a regularizat piaţa, iar în bugetul de primăvară, cancelarul George Osborne anunţa că avea să iniţieze consultări cu privire la posibilitatea de a permite pieţii P2P să tranzacţioneze şi ISA-uri; rezultatele acestor consultări urmează a fi anunţate.

Împrumuturile de tip P2P sunt intermediate de către site-uri online care nu fac altceva decât să potrivească doritorii de creditare – fie ei persoane fizice sau companii – cu cei care doresc să-şi economisească banii pe o perioadă mai îndelungată, în speranţa că vor putea obţine o dobândă bunicică.

Şi pentru că tranzacţia nu este intermediată de o bancă, nu sunt costuri la fel de mari. În schimb, se poate obţine finanţare la o rată a dobânzii mai atractivă faţă de ce-ar oferi o bancă, în timp ce creditorii se pot aştepta şi ei la o rată a dobânzii cu mult peste ce poate oferi o bancă. Site-urile îşi opresc şi ele un comision la fiecare tranzacţie.

Există o siguranţă a tranzacţiei. Site-urile verifică profilul financiar al fiecărui doritor de împrumut, iar dobânda se stabileşte corespunzător. Tot site-urile sunt cele care aleargă după plata ratelor, în cazul în care acestea nu sunt achitate la timp. Dar fiecare site are un regim de lucru un pic aparte. Trebuie studiată problema.

De la lansarea pieţii şi până acum s-au tranzacţionat nu mai puţin de 2 miliarde de lire sterline şi în ultimele trei luni au fost împrumutate 153 de milioane de lire sterline de către membri ai P2P Finance Association, care reprezintă 90% din piaţă.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Creditele de tip P2P, tot mai întâlnite”

  1. io Spune:

    In Europa cea mai populara si user friendly platforma e de departe Mintos acum
    Are o multime de facilitati.
    https://autoeducatiefinanciara.blogspot.ro/2018/03/p2p.html?m=0

Spune-ti si tu parerea!