Creditele ipotecare concurează cu „Prima Casă”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iulie 2014

Creditele ipotecare în lei au ajuns să concureze împrumuturile de tip Prima Casă. Singurul avantaj pe care îl mai are programul guvernamental este avansul mic – 5% din valoarea locuinţei. Bancherii susţin că piaţa imobiliară îşi revine şi că, pe viitor, nu va mai fi nevoie de ajutorul statului, deci nici de programul Prima Casă, relatează Digi24.

Banii alocaţi programului Prima Casă se vor epuiza până la toamnă, aşa că băncile vin acum cu propriile oferte de credite pentru cumpărarea de locuinţe. Bancherii mizează pe rate mai mici.

Pentru un apartament de 48.000 de euro, un client ar plăti prin programul Prima Casă o rată lunară de 1.066 de lei. Aceeaşi locuinţă, dar cumpărată cu un credit ipotecar, aduce o rată de 995 de lei. Marea diferenţă este, însă, la avans. La Prima Casă, e nevoie de un avans de 5%, faţă de 15% în cazul celorlalte credite.

„Există un palier de clienţi care preferă creditul ipotecar standard datorită faptului că oferă posibilitatea cumpărării unui imobil mai mare, adecvat nevoilor familiei”, explică Ionuţ Stanimir, reprezentant al Băncii Comerciale Române.

Din 2009 încoace, 90% dintre cumpărările de locuinţe s-au făcut prin intermediul programului Prima Casă, arată statisticile. Cei care au strâns ceva bani între timp sau care nu se încadrează în criteriile programului se orientează acum spre creditele ipotecare obişnuite.

Specialiştii spun că, deşi la momentul actual împrumuturile în lei sunt mai avantajoase decât cele în valută, tot există riscul creşterii ratelor. Motivul: dobânzile sunt variabile, iar indicele ROBOR poate creşte din nou.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!