Creditele, șterse cu bunurile ipotecate

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 30 octombrie 2015

Persoanele care au credite ipotecare le pot stinge cu bunurile imobile ipotecate, conform unui proiect de lege adoptat de Senat. Legea se aplică în raporturile dintre persoane fizice și instituții de credit, instituții financiare nebancare sau cesionări ale creanțelor deținute asupra persoanelor fizice, scrie Mediafax.

De asemenea, proiectul legislativ prevede că debitorul va oferi toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situația în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunță decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale și ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicarea deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanții personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunțării hotărârii judecătorești definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului față de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari din tot spectrul politic. Senatul a fost prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!