Creditele în valută s-ar putea converti în lei

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 martie 2014

Un grup de parlamentari – între care şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea – propune, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Senat, ca persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare.

Potrivit proiectului, de această facilitate ar urma să beneficieze persoanele care au luat credite în euro sau în alte monede străine. Pentru ambele categorii de credite, conversia ar urma să se poată face inclusiv în orice altă monedă străină.

Iniţiatorii propun ca aceste noi reglementări să se aplice unitar contractelor de credit aflate în desfăşurare la momentul intrării în vigoare a legii, dar şi contractelor de credit viitoare, notează Mediafax.

Conform iniţiativei, băncile vor fi obligate ca atunci când valoarea creditului iniţial este depăşită cu 20% să informeze consumatorul, acesta putând să opteze pentru convertirea în moneda care îl avantajează mai mult, fără a dăuna principiilor legilor şi reglementărilor interne ale instituţiilor bancare.

„Considerăm că majorarea ratelor bancare datorate de către consumatori cauzate de fluctuaţiile ratei de schimb valutar este injustă, funcţionând în detrimentul românilor care au credite în valută, inclusiv în cazul contractelor de credit încheiate fără să deţină toate informaţiile privind riscul pe care fluctuaţiile cursului de schimb le are asupra ratelor”, menţionează iniţiatorii în expunerea de motive.

Restanţele la rate, o problemă socială

Potrivit semnatarilor proiectului, creditele neperformante şi ratele restante la bănci au ajuns să constituie o problemă socială în România, statisticile BNR şi INS certificând că sumele restante la bănci s-au înzecit în perioada 2008-2012: de la 2,28 miliarde de lei în mai 2008, la 23,7 miliarde de lei, în mai 2012. Proiectul înregistrat la Senat, care este prima Cameră sesizată, se află în prezent în dezbatere publică.

Totuşi, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat în Comisia de buget din Senat, despre propunerea legislativă de restituire în lei a creditelor luate în valută, la cursul de la semnarea contractului, că măsura ar genera criză de sistem şi că vor fi bănci care vor da faliment.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!