Creditul de magazin „Buy now, pay later”. Pro şi contra

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 8 martie 2016

uk_credit card_magazin

Exemple de credite in-store

Iată câteva exemple clare de astfel de credit:

  • Cumperi o canapea de la DFS în valoare de £499 pentru care plăteşti £10.39 pe lună, timp de 4 ani, fără dobândă.
  • Cumperi un televizor în valoare de £500 de la Comet. Depui un avans de 10%  (£50), iar restul de £450 îl plăteşti în decurs de 4 ani cu £14.29 pe lună, cu un APR (rata de dobândă totală) de 24.9%.
  • Deschizi un cont tip New Directory şi cumperi trei rochii care costă în total £100, folosind contul. Dacă nu plăteşti integral soldul la timp, Next va adăuga o “taxă de serviciu”  (dobândă, practic) de 25.9%. Dacă plătiţi o parte din cost, această taxă vi se va adăuga la suma rămasă.

 

Avantajele creditelor in-store

Puteţi întinde costurile unei achiziţii pe perioade mari de timp, de multe ori fără dobândă, astfel încât costurile mari să fie mai suportabile. Unii comercianţi chiar reduc costurile dacă alegeţi să achiziţonaţi prin credit in-store.

 

Dezavantajele creditelor in-store

Dacă creditul nu este lipsit de dobândă, APR-ul va fi mai mare (aprox. 20%+) ca pe o carte de credit (aprox 17-19%). Dacă săriţi o plată, puteţi fi penalizat drastic. Există şi penalizări pentru plata vremelnică a creditului.

 

Fiți prudenți la asigurările pentru achiziții

Poate vă întrebaţi de ce unii comercianţi permit achiziţionarea produselor fără dobândă. Mulţi vor încerca să compenseze situaţia oferindu-vă una sau mai multe asigurări, ca de exemplu asigurare care să vă asigure plăţile în caz că vă îmbolnăviţi sau asigurări de daune pentru o canapea.

Acestea sunt de regulă foarte scumpe şi nu neapărat necesare, aşa că nu vă lăsaţi supus presiunii de a le accepta chiar din magazin. Luaţi hârtiile acasă şi studiaţi oferta. Dacă vă interesează, studiaţi ofertele pentru a o găsi pe cea mai avantajoasă.

 

trimiteri-sus-4

Am devenit infractor bancar în Londra!

DoiHalifax îţi mută contul bancar într-o clipită

Transferuri între conturile bancare prin Twitter, Facebook, WhatsApp?

Când datele de cont bancar ajung pe mâna „vecinilor”…

trimiteri-jos-4

 

Asigurați-vă că vă puteți permite achizițiile

Înainte să semnaţi pe linia punctată, asiguraţi-vă că vă puteţi permite plăţile lunare. Dacă veţi primi un credit cu dobândă mare sau alte taxe pe măsură, nota de plată va creşte progresiv dacă nu puteţi să plătiţi regulat.

 

Drepturile dumneavoastră

Conform legislaţiei prevăzute în Consumer Credit Act, aveţi la dispoziţie o perioadă de 14 zile de la semnarea creditului, singura perioadă în care mai puteţi acţiona dacă aveţi îndoilei.

 

Alternative pentru creditul in-store

Cea mai evidentă alternativă dacă vreţi să faceţi o achiziţie importantă ar fi să economisiţi bani lunar într-un cont de economii.

Dacă vreţi totuşi să folosiţi un credit pentru a vă amortiza cheltuielile şi aveţi credit rating bun, puteţi folosi un card de achiziţii de 0%, care oferă posibilitatea de plată fără dobândă, dacă plătiţi lunar o sumă minimă. Dacă trebuie să împrumutaţi o sumă mare de bani, un credit de nevoi personale poate este de cele mai multe ori mai avantajos decat creditul in-store.

Autor articol: Cosmin Lungu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!