Cresc tensiunile între Moscova și Ankara

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 februarie 2016

conflict rusia-turcia_asediu alep

Riscul declanșării unui conflict armat între Rusia și Turcia de-a lungul graniței siriene devine tot mai mare, pe măsură ce armatele celor două state continuă să-și decimeze una alteia aliații, sunt de părere jurnaliștii de la Bussines 24. Potrivit agenției Bloomberg, Turcia efectuează deja de cinci zile la rând bombardamente asupra pozițiilor deținute de kurzii sirieni, susținuți de Rusia, în vreme ce raidurile aeriene coordonate de Moscova nu fac oricum distincția între Statul Islamic și rebelii sprijiniți de guvernul turc, aceștia din urmă fiind atacați cu predilecție.

Tensiunile între Rusia și Turcia s-au accentuat după ce aviația turcă a doborât în noiembrie 2015 un avion militar rusesc la granița cu Siria. Ankara riscă mai nou să stârnească alte animozități prin ofensiva dusă împotriva rebelilor kurzi de pe teritoriul sirian. „Luptătorii kurzi din Siria reprezintă o adevărată ciudățenie în talmeș-balmeșul de interese ale forțelor internaționale implicate în conflictul sirian, aceștia având atât susținerea SUA, pentru opoziția fermă manifestată în fața grupării teroriste ISIL, cât și pe cea a Rusiei, fiind o piesă în planurile menținerii la putere a regimului Assad. În același timp, trupele lui Assad și avioanele lui Putin asediază de câteva săptămâni, cu ajutorul kurzilor, orașul Alep, principala redută a rebelilor susținuți de Ankara”, se arată în analiza sursei citate.

„Atât Rusia, cât și Turcia caută să dobândească o poziție care să le asigure un avantaj strategic. Există riscul izbucnirii unui conflict ruso-turc, în care să fie atrasă și NATO”, consideră Tim Ash, coordonator pentru piețe emergente al băncii Nomura din Londra.

Din punctul de vedere al impactului pe care tensiunile politice din Orientul Mijlociu l-au avut asupra economiei din Turcia, Ankara se poate plânge că a pierdut deja doi aliați, Egiptul și Irakul, iar criza refugiaților și valul de atentate apărut în interiorul granițelor par să-și spună și ele cuvântul din perspectiva creșterii economice. Pe termen lung, posibilitatea apariției unei regiuni autonome a kurzilor lângă granița cu Turcia este în măsură să alimenteze tensiunile existente deja între Ankara și minoritatea kurdă din țară. Președintele Erdogan susține chiar că raidurile aeriene ale aviației ruse în Siria au permis minorității kurde să alunge din teritoriile de la graniță etnicii arabi și turci, lucru evidențiat și de dimensiunile crizei refugiaților.

Demonstrații de forță

În acest moment, Turcia și Arabia Saudită, aliați ai Statelor Unite, caută susținerea Washingtonului pentru a demara o intervenție militară la sol în Siria cu scopul de a pune capăt războiului. Ambele țări refuză însă să se lanseze în acțiuni unilaterale sau comune de acest gen fără un acord clar exprimat de americani.

Focul de artilerie deschis împotriva pozițiilor ocupate de kurzi a stârnit îngrijorare și în rândul membrilor Consiliului de Securitate al ONU, iar Rusia a găsit și o bună oportunitate de a face o demonstrație de forță în fața Ankarei printr-o serie de exerciții militare derulate în Marea Neagră.

Chestiunea unei ciocniri între marile puteri implicate în conflictul din Siria poate fi exagerată, dar rămâne un „risc real”, după cum spune Michael Gunter, un profesor de științe politice la Universitatea Tehnică din Tennesssee. „Dacă Turcia va continua să contracareze acțiunile kurzilor și ale Rusiei, lucrurile ar putea escalada într-o confruntare mult mai mare, pe care nicio persoană în toate mințile nu și-ar dori-o”, conchide profesorul Gunter, citat de Bloomberg.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!