Crescătorii de animale, în pragul falimentului

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 septembrie 2015

Crescătorii de animale se declară în pragul falimentului, din cauza secetei, îl acuză pe ministrul agriculturii, Daniel Constantin, că este preocupat „mai mult de cultul personalității decât de problemele din sector” și amenință cu proteste.

„Ne întrebăm dacă Ministerul Agriculturii mai există, pentru că nu ne ajută cu nimic. Cantitatea de lapte a scăzut deja cu 50% și situația se agravează pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme. Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scăderea producțiilor de lapte și a sporului în greutate la tineret, din cauza cantității scăzute de masă verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilității de producere a furajelor pentru perioada de stabulație. De distrugerea sectorului zootehnic din România se face vinovat ministrul agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalității decât de problemele din sector. De asemenea, cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață, care lucrează prin intermediul ANARZ (Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie) pentru distrugerea zootehniei”, a declarat într-un comunicat președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, Marcel Andrei, potrivit Mediafax.

Totodată, potrivit sursei citate, nu toți crescătorii de animale au primit Ajutoarele Naționale Tranzitorii la care aveau dreptul pentru anul trecut. Crescătorii de oi cer, de asemenea, abrogarea Legii vânătorii, modificată în iulie.

„Modificările la această lege au fost aprobate fără a fi consultate și asociațiile crescătorilor de animale, sunt aberante și încalcă în mod grosolan dreptul la proprietate. Un exemplu în acest sens este interzicerea pășunatului animalelor pe terenurile agricole în perioada 06 decembrie – 24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici să-și recolteze culturile, dacă acestea sunt preferate de vânat”, susține Marcel Andrei.

Având în vedere situația gravă în care se află sectorul de creștere a animalelor, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine va trece la acțiuni de protest, inclusiv la blocarea drumurilor, mai arată comunicatul citat.

Sindicatul este afiliat la Agrostar, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, cu peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat și bugetar.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat că reducerea TVA la alimente a adus venituri suplimentare la buget în lunile iulie și august, potrivit datelor ANAF, însă și-a exprimat îngrijorarea că seceta și problemele din agricultură vor afecta creșterea economică a României către finalul anului.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!