Crește apetitul pentru consum

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 martie 2016

Moralul consumatorilor români este în creștere puternică la începutul acestui an, iar tot mai multe persoane vor să ia credite pentru a cumpăra mașini sau locuințe, arată un raport publicat de analiștii grupului financiar ING.

Analiștii s-au bazat, în analiza lor, pe instrumentul Google Trends, cu ajutorul căruia au monitorizat cele mai populare căutări efectuate online de către consumatorii români, scrie News.ro.

„Concluzia este că moralul consumatorului este într-o formă senzațională în acest moment. Am colectat săptămânal date începând cu 11 ianuarie, cu ajutorul Google Trends, și am calculat media lunară pentru o serie de căutări populare pentru a vedea dacă deteriorarea pieței, sugerată de un raport al Comisiei Europene, se reflectă în spațiul virtual”, se arată în raport.

La căutarea „calculator credite”, creșterea în luna ianuarie a fost dublă. Astfel, dacă la începutul lunii, circa 22% dintre utilizatori au efectuat această căutare, către sfârșitul lunii, nivelul a ajuns și la 50%.

Căutarea „apartament de vânzare” a fost una dintre cele mai populare în ianuarie și cu o creștere fulminantă. Astfel, dacă la început era o căutare efectuată de circa 40% dintre utilizatori, către sfârșit a fost utilizată de către 90% dintre internauți.

Sintagma „mașină de vânzare” a rămas pe un trend ascendent și a crescut în căutări de la un minim de 27% la un maxim de 53%. De asemenea, mulți români sunt interesați să-și renoveze casa. Căutarea „mobilă” a crescut de la circa 30% la aproape 60% către finalul lunii.

Potrivit Băncii Mondiale, peste 54% dintre români folosesc internetul. Procentul este cu mult sub media europeană, de aproape 80%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!