Crește prejudiciul în dosarul Horia Georgescu: 84 milioane de euro

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 3 aprilie 2015

Prejudiciul estimat de procurori în dosarul în care fostul președinte al ANI, Horia Georgescu, este acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, a fost majorat, în urma calculelor făcute de DNA, cu aproximativ zece milioane de euro. Calculat inițial de DNA la 75 milioane de euro, ulterior, în urma adunării mai multor informații și date, procurorii au stabilit că statul a fost păgubit cu aproximativ 84 milioane de euro.

Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI) a fost adus, miercuri, din Arestul central al poliției la DNA, pentru a i se comunica modificarea prejudiciului. Horia Georgescu se află în arest din 18 martie, în urma unei decizii a instanței supreme.

În același dosar, Mihnea-Remus Iuoraș, Ingrid Popa-Mocanu și Constantin-Cătălin Canangiu, deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu, foști colegi ai lui Georgescu în comisia de la ANRP, și Gheorghe Vișoiu și Alexandru-Florin Hanu, experți evaluatori, sunt și ei arestați preventiv, tot din 18 martie. În ceea ce îi privește pe experții evaluatori Neculai Nistor și Dorin-Cornel Drula, instanța a dispus ca ei să fie arestați la domiciliu.

Procurorii au dispus, în același caz, cercetarea sub control judiciar a președintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă. Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de fostul vicepreședinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

Toți cei șapte foști membri ai comisiei din ANRP, precum și experții evaluatori, sunt acuzați de abuz în serviciu.

După ce a fost reținut, Horia Georgescu și-a dat demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate.

Potrivit ordonanței de reținere emise pe numele lui Georgescu, în luna ianuarie, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008-2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare. Procurorii au precizat că, în două cazuri, evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, „comparabile” constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, „fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare”.

„Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire”, au arătat procurorii DNA.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!