Creştere anemică a salariilor din sectorul privat

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 septembrie 2014

Salariile din sectorul privat au crescut în medie cu 4,1% în acest an, sub nivelul de 4,6% înregistrat anul trecut. Pentru 2015, peste jumătate din companii programează majorări salariale de aproximativ 4%, potrivit unui studiu realizat de PwC şi citat de Mediafax.

Cea mai mare creştere salarială în 2014 a fost înregistrată în sectorul IT&C (7%), iar cele mai modeste majorări au fost raportate în sectorul bancar şi retail (ambele 3,2%).

„Cu toate că salariul minim la nivel naţional a fost majorat de două ori în cursul unui an, creşterile salariale total efectuate de către companii au fost destul de modeste în 2014. Pe de altă parte, tendinţa de scădere a ratei inflaţiei a redus presiunile salariale”, a afirmat Mihaela Mitroi, reprezentantă a PwC.

Studiul a analizat nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 166 de companii din nouă sectoare economice, respectiv publicitate, bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, leasing, farmaceutic, retail şi centrele de servicii externalizate.

Dintre companiile participante la studiu, 86% au majorat deja sau intenţionează să crească salariile în acest an, în timp ce 14% dintre companii fie nu vor majora salariile, fie nu au luat încă o decizie până la momentul realizării studiului, respectiv luna iulie.

„Având în vedere că redresarea economică la nivel european este încă fragilă, iar contextul geopolitic regional este foarte nesigur, companiile vor da dovadă de precauţie şi vor monitoriza mai îndeaproape costurile în anii următori. Pentru 2015, 54% dintre companiile participante la studiu au bugetat o creştere salarială medie tot de aproximativ 4%, similar cu cea bugetată pentru acest an”, a adăugat Mitroi.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!