Cresterea economica continua

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 2 septembrie 2013

Economia britanica a crescut incurajator, cu 0,7%, in al doilea trimestru al acestui an, conform ultimelor date oficiale publicate de Oficiul National de Statistica (ONS). Cifra a fost revizuita in crestere, dupa ce in luna iulie ONS anuntase o imbunatatire cu doar 0,6% a parametrilor economici in perioada aprilie-iunie fata de intervalul ianuarie-martie, a informat BBC News in editia online din 23 august. Diferenta se datoreaza in principal exporturilor, mentioneaza aceeasi sursa. Valoarea Produsului Intern Brut (PIB) a fost mai ridicata cu 1,5% in al doilea trimestru din 2013 decat in aceeasi perioada a anului trecut.

 

Toate ramurile economiei in ascensiune

Calculul revizuit al PIB realizat de ONS confirma ca economia britanica se afla pe un trend ascendent dupa aproape patru ani de stagnare scursi din anul 2009, cand recesiunea lua sfarsit. Cresterea din trimestrul trecut a fost comparabila cu „boom-ul” economic inregistrat anul trecut, pe timpul desfasurarii Jocurilor Olimpice de la Londra.

Toate cele patru ramuri majore ale economiei nationale – serviciile, industria, agronomia si constructiile – au evoluat ascendent in cele trei luni scurse de la inceputul lui martie si pana la finele lui iunie. Analistii apreciaza actuala situatie, fiind pentru prima oara din 2008 cand se inregistreaza rezultate pozitive in toate cele patru sectoare. Anterior, serviciile erau singurele care s-au situat constant pe o panta ascendenta inca de la sfarsitul recesiunii. In acelasi timp insa, productia industriala s-a contractat constant, in timp ce agricultura si constructiile au avut evolutii fluctuante.

La sfarsitul lunii iunie, serviciile inregistrau o crestere cu 2,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in principal datorita performantelor din domeniul serviciilor financiare, al hotelurilor si restaurantelor. Exporturile au crescut in aprilie-iunie cu 3,6% comparativ cu primele trei luni ale acestui an. Ca urmare, lira sterlina s-a intarit fata de moneda europeana. Deficitul financiar s-a restrans, avand in vedere ca si importurile au inregistrat o crestere de 2,5%.

 

Optimism

Cei mai multi analisti sunt de acord ca revigorarea economiei nationale a Marii Britanii va avea loc doar atunci cand consumul va creste ca urmare a recastigarii increderii consumatorilor. Din aceasta perspectiva, acestia au primit cu satisfactie raportul ONS care anunta cresterea cu 1,7% a investitiilor in mediul de afaceri, respectiv o crestere a cheltuielilor guvernamentale cu 0,9%, in ciuda restrangerilor bugetare existente la acest nivel.

„Iata ca la doar cateva luni dupa ce se formulau temeri referitoare la o potentiala tripla recesiune, primim o serie de vesti bune. Ca atare, optimismul este in crestere atat in mediul de afaceri, cat si in randul consumatorilor. Revenirea la prosperitatea care s-a facut simtita initial doar in Londra s-a rasfrant si asupra celorlalte regiuni ale Marii Britanii. Regatul Unit a reactionat inca o data pozitiv, in timp ce activitatea comerciala la nivel global se manifesta cu rezerve”, a afirmat cu satisfactie Nancy Curtin de la societatea de servicii financiare Close Brothers Asset Management, citata de BBC News.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!